DEVENTER – Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn tot nu toe ruim 2500 klachten binnengekomen. Dat maakte de organisatie afgelopen dag bekend, zo’n twaalf uur nadat het meldpunt openging.

Al voor de officiële opening waren honderden klachten binnengekomen op het meldpunt dat een initiatief is van lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Deventer. Vorig jaar kwamen in totaal 48.000 meldingen binnen.

Fopvuurwerk

Het grootste aantal klachten gaat over zogeheten categorie 1 vuurwerk dat al in supermarkten te koop is. “Categorie 1 vuurwerk is door de overheid gekwalificeerd als ongevaarlijk. Vroeger heette dit fop- of schertsvuurwerk en bestond het assortiment vooral uit sterretjes, knalerwten en trekrotjes”, meldt de organisatie.

Tegenwoordig vallen ook grondbloemen, kleine fonteinen en ratellinten daaronder.