DEVENTER – Natuurlijk heeft iedereen de afgelopen twee weken genoten van de prachtige wintersport in Korea. Team NL komt terug met een mooie oogst aan medailles en daar zijn ‘we’ allemaal best trots op. Maar… ook Team De Klup weet zaterdag goed te scoren. Met maar liefst tien gouden, tien zilveren en tien bronzen medailles sluiten de 21 Deventer zwemmers de wedstrijden in het Borgerlerbad af! Ook de drie andere teams, WGZ Uden, Spindo Doetinchen en Hero SaVAS (Raalte) keren met veel medailles huiswaarts.

De wedstrijd is georganiseerd door De Klup, die al meer dan veertig jaar aangepast zwemmen verzorgt in Deventer. Zwemlessen voor kinderen met een (verstandelijke) beperking, maar ook trainingen voor wedstrijden zoals die van zaterdag en straks in juni tijdens de Special Olympics.

 Veel vrijwilligers

Een wedstrijd als deze kan alleen worden gehouden als veel vrijwilligers zich inzetten. Dat zijn natuurlijk de coaches van de zwemmers, maar ook bijvoorbeeld de veelkoppige jury. Ruim voor de wedstrijden beginnen is er een juryvergadering. De scheidsrechter van de KNZB bepaalt de rolverdeling en alle juryleden checken of de klokken gelijk staan. Heeft iedereen een klokcontrolebriefje? Kennen alle aanwezigen de nieuwe estafetteregels?

Een team vrijwilligers van De Klup zorgt er in het zwembad voor dat alles goed geregeld is voor de zwemmers; zij brengen de spullen van de sporters naar de andere kant van het zwembad, de controlebriefjes naar de jury en verzorgen tussendoor de verkoop van broodjes en drinken.

 Allemaal winnaars

Er wordt gezwommen in diverse disciplines: 25 meter rugslag, 25 meter schoolslag, 25 meter vrije slag, 50 meter schoolslag, 50 meter vrije slag en natuurlijk de altijd spectaculaire estafette! Na al die wedstrijden volgt de medailleceremonie; naast goud, zilver en brons krijgen ook de zwemmers die eindigen op plek 4, 5 en 6 een medaille. Want bij aangepast sporten geldt nog echt: Meedoen is belangrijker dan winnen!

Mooie dag

Wilma Emaus, zwemcoach van De Klup en organisator van de wedstrijd blikt tevreden terug: ‘Het was een mooie dag. Natuurlijk zijn er altijd kleine dingetjes die verbeterd kunnen worden, maar dat hoort erbij. De zwemmers hebben enorm hun best gedaan. Door het meedoen aan deze wedstrijden zijn ze straks in juni goed voorbereid als ze meedoen aan de Special Olympics. Natuurlijk wil ik de jury, de vrijwilligers van De Klup én de verenigingen die mee hebben gedaan heel hartelijk bedanken. Want zonder hun medewerking kunnen we echt geen wedstrijd organiseren!’

Vorig artikelVerkiezings

programma PvdA op CD voor Deventenaren met visuele beperking

Volgend artikelVVD Deventer: DENK zet zichzelf buitenspel