DEVENTER – Serviceclub Zonta Deventer schenkt € 3000,- aan de Bibliotheek Deventer. Met dit bedrag ondersteunen zij het traject ‘De bibliotheek en basisvaardigheden’. De cheque is op zaterdag 17 maart tijdens de jaarlijkse filmmiddag overhandigd aan de directeur van de bibliotheek, Alice van Diepen. Beide maatschappelijk betrokken organisaties vinden elkaar in het stimuleren van de actieve deelname van mensen aan de samenleving, waarbij Zonta zich focust op de ontwikkeling van vrouwen. De schenking krijgt een extra feestelijk tintje omdat zowel Zonta (30 jaar) als de Bibliotheek (100 jaar) een lustrum vieren.

In Deventer hebben 10.000 mensen te weinig kennis van taal, computers en internet om zelfstandig mee te doen in de wereld van nu. Dat moet anders en daarom steunt Zonta met haar schenking de Bibliotheek Deventer met het organiseren en ondersteunen van activiteiten en projecten die basisvaardigheden bevorderen. Denk aan een Taalcafé om in ontspannen sfeer het Nederlands te oefenen. Of het ondersteunen van vrouwen bij het opzetten van Taalsalons in de wijken. Computercursussen maken mensen wegwijs in het digitale woud.

Marije Alma overhandigde de cheque namens Zonta Deventer aan Alice van Diepen. Alma: “Dit is alweer de zesde filmmiddag die wij organiseren in Filmhuis De Keizer. We kiezen altijd een film die je raakt, waar je stil bij moet staan, waarover je napraat met elkaar. Deze keer was het de film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, een aangrijpend verhaal van een moeder wiens dochter vermoord is. Kwaadheid, boosheid en onrecht voeren de boventoon. Iets waar gastspreker Femke Hofstee, directeur van de mannengevangenis in Alphen aan den Rijn, dagelijks mee te maken heeft. Net als laaggeletterdheid, waar zij een boekje met symbolen voor heeft gemaakt.

Alice van Diepen is blij met de schenking van Zonta: “Met het geld kunnen we veel doen voor de doelgroep” Maar er is meer. Van Diepen: “Zonta beschikt over een uitgebreid netwerk van inspirerende, ondernemende vrouwen. We zijn nu aan het onderzoeken hoe zij hun kennis over kunnen dragen op andere vrouwen en jonge meiden. Ik denk dat er een hele mooie samenwerking uitkomt.”

Zonta is een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwen met een zelfstandig of leidinggevend beroep. Per stad of regio zijn de leden verenigd in clubs om samen te werken aan de verbetering van de positie van vrouwen over de hele wereld. En dan gaat het om bijvoorbeeld de juridische, professionele, politieke en economische status van die vrouwen.