Jongensboekscenario
Zondagavond zag ik John Stegeman op TV, de nieuwe Go Ahead Eagles trainer maakte een ontspannen indruk. In het praatprogramma werd hem natuurlijk dé vraag gesteld: Waarom Kowet? Stegeman is al enige jaren de jongste trainer van de eredivisie. Zes jaar assistent geweest in Almelo en nu vier jaar hoofdtrainer. Hij heeft Heracles voor de poorten van degradatie weggesleept, maar ook Europees voetbal gehaald. Naast Vitesse waren er zeker andere eredivisieclubs geïnteresseerd in Stegeman, maar de man uit Epe koos voor een nieuwe prikkel. Enige weken geleden sprak ik hem persoonlijk en direct viel mij ‘dat speelse’ aan hem op. Stegeman geniet van ieder moment, ook als men kritisch wordt. Hij lacht het bijna weg, maar komt dan aansluitend ook nog eens met een kloppend verhaal. Trots glommen de pretoogjes van trainer Stegeman toen hij vertelde over zijn jeugdtijd op de tribune van de Adelaarshorst: “Wel een soort jongensboekscenario”. Een onomwonden trainer, zonder bijgeloof, drones en laptops of ratelend als een ‘slotmachine’ uit Vegas.
Ik was verrast dat Stegeman voor mijn club koos en was daarmee niet de enige. Paul Bosvelt wist dit feit het meest illustratief onder woorden te brengen: “Ik belde John wel, maar had nooit verwacht dat hij ja zou zeggen op het aanbod van ons”. Compleet verrast was de technisch adviseur, verrast en trots. Want om een trainer van dergelijk kaliber binnen hengelen, daar was enige overtuigingskracht voor nodig. Chapeau dus voor de huidige leiding onder aanvoering van Hans de Vroome.  Want verkopen kan De Vroome natuurlijk wel, zeker als je beseft wat zijn ‘verkoopmateriaal’ is; waar de Eagles momenteel ‘staan’. In de gesprekken die Stegeman voerde met De Vroome, maar ook met Lugt en Bosvelt, raakte de nieuwe trainer opnieuw verliefd. En verliefd moet je zijn, dan zie je enkele zaken door een roze bril, want wees nu eerlijk… Maar toch tipte Stegeman met zijn tong nog even aan de lip en vertelde voor TV dat hij zich in Deventer gaat door ontwikkelen met een staf die hij gaat samenstellen. Dat laatste verbaasde mij toch wel, want Heering zal natuurlijk zijn assistent voor het komende seizoen. Benieuwd hoe de staf er uiteindelijk deze zomer uit gaat zien, benieuwd wat de rol van Boerebach dan gaat zijn…
Maar goed, wel eindelijk weer een trainer die niet alleen overtuigd is van zijn keuzes, maar dat ook overtuigend kan overbrengen. Stegeman zal niet de man zijn die tig strategieën gaat uitproberen om ze ook nog eens met hand en tand te gaan verdedigen.
De omgeving van Stegeman begreep het eigenlijk wel, snapte zijn beslissing om naar Deventer te gaan. Het betekent dat deze bewuste keuze iets gaat betekenen voor de club, ik kan niet wachten op volgend seizoen moet ik eerlijk zeggen…