DEVENTER – Afgelopen vrijdag 16 maart won Rob J. de Jong de publieksprijs van de schrijversverkiezing BoekGoud. Uitgeverij Boekscout overhandigde het felbegeerde BoekGoud tijdens het Soester Boekenbal als afsluiting van de Boekenweek. Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. Uitgeverij Boekscout, de grootste moderne uitgeverij van Nederland en België, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan.

De publieksverkiezing

Rob J. de Jong won met zijn boek ‘Hollands licht’ de publieksprijs in het genre ‘fotoboeken’. De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld. Enkele lovende woorden van de stemmers luidden:

“Niet in woorden uit te drukken! Zien is emotie… emotie is gevoel… gevoel is wat deze foto’s teweegbrengt!”

 “Een boek wat je er telkens aan herinnert waarom Nederland zo prachtig is! Een ode aan Nederland, vastgelegd door iemand die gepassioneerd en gevoelig is… Hoe kun je anders met zoveel geduld en oog voor schoonheid, zulke plaatjes vastleggen.”

Toelichting uitgever

Ook ontving hij een zeer lovende beoordeling van de uitgever: Jouw foto’s benemen me mijn adem. Ik ben dol op wolken en in jouw manuscript zijn er veel luchtfoto’s te vinden. Je maakt me daarom meteen enthousiast. Met jouw fotoboek wil je Nederland laten zien. En dat heb je wat mij betreft op een hele indrukwekkende manier gedaan. Je weet de Nederlandse natuurverschijnselen steeds op een nieuwe manier neer te zetten, waarbij ik telkens weer even wegdroom. Je hebt de foto’s opgedeeld in thema’s, zoals landschappen en flora en fauna. Hiermee zorg je voor eenheid in de bundel. De persoonlijke teksten die je bij enkele foto’s hebt geplaatst, vind ik erg leuk. Je beschrijft bijvoorbeeld associaties bij bepaalde weer-foto’s. Van een prikkelende lenteneus tot een zwoele zomeravond. Met dit fotoboek zet je lezers aan om wat meer om zich heen te kijken naar de mooie natuurverschijnselen in Nederland en dat lijkt me een goede zaak!

De BoekGoud verkiezing

BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging van het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, managementboek of chicklit betreft, het wordt van harte welkom geheten.”

Totstandkoming titels:

Alle boeken die tussen 1 februari 2017 en 31 december 2017 werden uitgegeven door uitgeverij Boekscout maakten kans op één van de drie vakjuryprijzen en de overall publieksprijs.

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. De lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. De jury maakte een inhoudelijke keuze voor het beste boek in de categorieën: fictie, non-fictie en Boekscout YO! (jong talent).