DIEPENVEEN – Zondagmiddag 15 april houdt IESSEL Cider open huis in de ciderij bij klooster Sion, Vulikerweg 6, Diepenveen. De ciderij is geopend van 13:00 tot 17:00. Sinds oktober 2017 is het productielokaal van IESSEL Cider gevestigd in een oude ambachtsruimte van klooster Sion. Tijdens de open dag is het mogelijk cider te proeven, de ciderij te bezoeken en in gesprek te gaan met de cidermakers Marin van Sprang en Rob le Rutte. Dit kan worden gecombineerd met een rondleiding door het klooster.

De ciderij verwerkt in het najaar appels van oude rassen uit hoogstamboomgaarden in de IJsselstreek. In Nederland zijn honderden oude appelrassen die niet meer worden verkocht of verwerkt tot andere producten. IESSEL Cider geeft aan dit fruit een bestemming met als doel bij te dragen aan het behoud van de hoogstamboomgaarden in de IJsselstreek.

Stichting IJsselboomgaarden heeft in 2012 in samenwerking met de wetenschapswinkel van Wageningen University & Research een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om cider te maken van deze oude rassen. Als spin off van dit project is IESSEL cider ontstaan. Na een periode als hobbymatig cidermaker hebben Rob en Marin in 2017 besloten de ciderij voort te zetten als kleinschalig ambachtelijke onderneming.

Klooster Sion is 125 jaar in gebruik geweest als abdij van de cisterciënzer monniken. In 2016 hebben de laatste monniken het klooster verlaten. Stichting Nieuw Sion heeft het klooster overgenomen met als doel een deel van de kloostertraditie voort te zetten. Binnen de kloostergemeenschap waren ambacht en zelfvoorziening, waaronder fruitteelt, belangrijke onderdelen van het dagelijkse bestaan. Vanuit deze traditie heeft de ciderij onderdak gevonden binnen het klooster.

De rondleidingen door het klooster starten op 15 april bij voldoende animo om 14:00 en om 15.30 uur en worden verzorgd door gidsen van de stichting Nieuw Sion. De kosten voor de rondleiding zijn € 5 per persoon en dienen ter plaatse te worden betaald.  Aanmelden kan via de website van nieuw Sion: http://nieuwsion.nl/events/kom-kijken-en-proeven-de-iessel-ciderij

Meer informatie over IESSEL Cider is te vinden op www.iesselcider.nl en de Facebook pagina https://www.facebook.com/iesselcider.