DEVENTER – Dozen vol met vooral verband- en hechtmateriaal zijn vanaf het Deventer Ziekenhuis onderweg naar Gambia. In de Brikama Health Clinic zitten ze erom te springen. Nu moeten artsen in Gambia soms naar de nachtwinkel in de hoop dat ze nog materiaal kunnen kopen om keizersnede-operaties af te hechten.

Noëlle Navis, Els Doorn en John Geurink hebben ter plekke in Gambia meegemaakt dat er in een maand 36 ingrepen (keizersneden en wonden hechten) werden uitgevoerd en dat er maar 24 hechtdraden waren in de Brikama kliniek die met name verlos- en kindergeneeskunde doet. ‘Het is een gebied van vijf keer Deventer met nauwelijks middelen’, vertelt Noëlle Navis (specialistisch verpleegkundige). ‘Drie gynaecologen doen daar 6.000 bevallingen per jaar. Wij doen er hier 1500 met negen artsen.’ Noëlle was toen ze nog in het ziekenhuis in Winterswijk werkte, al actief voor Gambia. Toen ze naar het Deventer Ziekenhuis verkaste, nam ze het “Gambia-virus” mee en “besmette” onder meer John en Els ermee. Ze zijn alle drie inmiddels al een paar keer in Gambia geweest en kennen de situatie ter plekke. John Geurink (operationeel manager IC): ‘We kennen nu de mensen daar en de zending die nu onderweg is, komt bij een arts terecht die we volledig vertrouwen. We kennen de corruptieverhalen. We weten nu dat de materialen goed terechtkomen.’ Gambia is één van de armste landen van Afrika en leeft vooral van de export van pinda’s en toerisme. Het land zal vermoedelijk nooit een welvarende natie worden en heeft steun van buiten nodig. Zeker wat betreft gezondheidszorg.

Wondzorg
Er is overal een tekort aan in de Brikama kliniek, maar het schort vooral aan verbandmateriaal en hechtdraden. Noëlle: ‘Wat we doen is afgeschreven apparatuur en materialen uit ons ziekenhuis dat nog prima bruikbaar is, naar Gambia sturen. Recentelijk hebben we bijvoorbeeld nog een couveuse, bloeddrukmeter, monitor en twee echoapparaten gestuurd. Voor het eerst konden de artsen en verpleegkundigen daar toen de hersenen en hartkleppen van een ongeboren kind op zien. Geweldig vonden ze dat.’ Handschoenen, materiaal voor bloedonderzoek, desinfectiemateriaal…. Van alles gaat erheen. John: ‘Maar er is vooral chronische behoefte aan materiaal voor wondzorg.  Overigens zijn het niet alleen goederen uit het Deventer ziekenhuis, ook twee van onze leveranciers hebben materialen geleverd voor Gambia.’ Specialistisch verpleegkundige Els Doorn is twee keer naar Gambia geweest. Ervaringen die ze koestert: ‘Ze leren in Gambia veel van ons als we daar komen. Maar wij leren ook veel van hen. Je ziet met hoe weinig middelen ze daar moeten werken. Die indrukken neem je mee naar huis in je eigen handelen hier in het ziekenhuis. Het verandert je eigen houding en gedrag als professional.’ Binnenkort gaat er vermoedelijk weer een zending naar Gambia. Dan met afgeschreven OK-kleding.

Tonga
De activiteiten rond Gambia worden begeleid door de Stichting Tonga (www.dz.nl/tonga) die gelieerd is aan het Deventer Ziekenhuis. Tonga onderhoudt contacten met (oud-) medewerkers van het Deventer Ziekenhuis die in een ontwikkelingsland werken. De stichting steunt projecten in de gezondheidszorg waarbij deze mensen bij zijn betrokken. John: ‘We steunen vooral met materialen, maar ook met geld.’ Donaties zijn dus altijd welkom. Kijk hier voor de crowdfund-actie. Voor vragen: gambia@dz.nl. 

Vorig artikelVeteranen uit Deventer krijgen veteranen café
Volgend artikel31 maart paas festiviteiten op de Flora