Het grote wachten
Ik ben een positief ingesteld persoon, maar het is echt over. Afgelopen vrijdag won Go Ahead Eagles thuis, met pijn en moeite, van Helmond Sport. Toen was er nog volop hoop, eigenlijk tegen beter weten in. Het voetbal is er nooit beter op geworden, de instelling wel. Dat je daarmee ver kan komen bewees Kowet de afgelopen weken. Het startte bij koploper Jong Ajax en kent nu zijn Waterloo bij, niet geheel toevallig, de rode lantaarndrager. Op tweede Paasdag was het sprookje definitief uit, zeker nadat er in de extra tijd zelfs een tegentreffer werd geïncasseerd. Het verlies bij Jong FC Utrecht kwam aan als een mokerslag. De ras optimisten zien natuurlijk nog mogelijkheden, maar het voetbal moet dan echt beter. Daarvoor is simpelweg te weinig voedingsbodem in dit team, zeker in deze samenstelling. Afgelopen maandag was het podium verre van ideaal, een verdedigend en angstig Jong Utrecht in een kaal en leeg stadion de Galgenwaard. Een ambiance die mij al snel deed terugdenken aan 9 juli 2015. Het podium toen was de Groupama Arena in Boedapest. Europees tegenstander Ferencváros was destijds gestraft vanwege misdragingen van hun supporters, maar natuurlijk werden de Eagles daarmee mede gestraft. Een leeg galmend stadion welke nimmer meer van mijn netvlies is verdwijnen om meerdere redenen. Maandag hoorde je de coaching, tenminste zover deze er was, galmen langs de kale tribunes. Er was een ogenblik dat ik de fotograaf hoorde roepen waar de buitenspeler positie moest gaan nemen. De man achter de lens had gelijk, maar de Eagles speler begreep hem niet. Zonder enige vorm van creativiteit ging het duel verloren op alle fronten, illustratief voor het seizoen. Daar ligt ook de grootste uitdaging voor het nieuwe seizoen waar we nu naar uit kunnen gaan kijken; De zoektocht naar creativiteit. Het antwoord kan maar zo dichtbij liggen, Chris David was namelijk toeschouwer bij het duel afgelopen maandag. De sympathieke middenvelder krabbelde in Deventer weer uit zijn carrière dip, maar krijgt in Utrecht geen vertrouwen meer. Gehaald door Ten Hag, echter is de kale trainer nu de baas in Amsterdam. David mocht zelfs niet aantreden tegen zijn oude club en wil meer. Het kan een optie zijn voor Hans de Vroome die samen met onder meer Paul Bosvelt, Adri Steenbergen en John Stegeman een nieuw team aan het samenstellen zijn.
De gelatenheid onder de fans herken ik van afgelopen seizoen, een pijnlijk knagend leeg gevoel. Supporter zijn is zwaar, zeker van een club als Go Ahead Eagles. Het grote wachten gaat nu beginnen, vijf duels nog in iets meer dan drie weken tijd. Dan is het klaar. Het grote wachten is op het uitzwaaien van de huurlingen, een deel van de staf en van de spelers waar het contract van afloopt. Het grote wachten is dan op nieuwe namen, de echte fans die hun seizoenkaart weer verlengen en de troosteloze tegenstanders in de voorbereiding. Het grote wachten is zeker op de nieuwe ‘messias’ Stegeman die met veel goede moed aan een uitdagend karwei gaat beginnen. Ik kijk er nu al naar uit, op naar de zomer!