Schoon Belonen: goed voor de leefomgeving, maar ook voor de vereniging
DEVENTER – Een oude muskusratval, platen piepschuim, oude visserstoeltjes en heel veel flesjes, blikjes en andere rommel. Dat is de oogst van Sloeproeivereniging Daventre Portu. Een tiental leden van de vereniging steekt – gewapend met grijpers en zakken – op zondag 16 april de handen uit de mouwen om een deel van de IJsseloevers zwerfafvalvrij te maken. Aan beide kanten van de mooie IJssel, tussen de Jachthaven en de Wilhelminabrug zijn de oevers aan het eind van de middag schoon.

Meestal zijn de mannen en vrouwen van Sloeproeivereniging Daventre Portu op het water van de IJssel en de uiterwaarden te vinden. In hun karakteristieke Kuikensloepen. Maar op deze mooie zondagmiddag, met prachtige Hollandse luchten, gaan ze op de oevers aan de slag. De Deventer Schoon Familie zorgt voor hesjes, grijpers en vuilniszakken én natuurlijk voor de afvoer van het afval dat wordt verzameld. Dat wordt meteen bij het opruimen ook gescheiden, zodat flesjes, drankpakken en blikjes (PMD) voor hergebruik kunnen worden aangeleverd. De Cambio-auto die met hen mee is gereden zit aan het eind van de middag goed vol.

‘Het geeft voldoening’, constateert een van de deelnemers tevreden. ‘Het is best een leuke klus om  zo af en toe te doen en je ziet meteen heel veel resultaat.’ ‘Dit doen we in september nog een keer,’ lacht een ander. ‘Dan gaan we weer met de jongens op pad!’

Schoon belonen

‘Met het project “Schoon belonen” kunnen scholen, sportclubs en andere verenigingen samen zorgen dat flesjes, blikjes en andere verpakkingen worden opgeruimd en ingezameld’, legt Bram Damen van de Deventer Schoon Familie uit. ‘Het resultaat is een schonere omgeving, maar verenigingen en scholen krijgen er ook een mooie beloning voor. Per vierkante kilometer die aantoonbaar schoner is geworden wordt er namelijk € 100 ter beschikking gesteld aan de vereniging (of de school). Het maximum dat verdiend kan worden is € 400 per jaar. Zo vangen we twee vliegen in één klap: de leefomgeving verbetert én de vereniging kan iets extra’s doen voor haar leden!’

Meedoen?

Verenigingen die mee willen doen, kunnen een mailtje naar cleanwisedeventer@circulus-berkel.nl. De Deventer Schoon Familie neemt dan contact met hen op.