DIEPENVEEN – De meeste Diepenveners kennen hem wel, de accordeonist die een aantal dagen per week naast de ingang van supermarkt Albert Heijn aan de Dorpsstraat vrolijke deuntjes op zijn instrument speelt. Het is inmiddels al weer ruim tien jaar geleden toen deze Bulgaarse muzikant naar Diepenveen kwam om hier zijn broodnodige centjes te verdienen. Tijd om eens nader kennis met hem te maken.

Mitko Kolev Dimitrov is 55 jaar geleden geboren in Ivanski, een klein dorpje dat zo’n 15 kilometer ten zuiden van de stad Sumen ligt in het noordoosten van Bulgarije. In de Balkan landen, zoals Bulgarije, Roemenie, het voormalig Joegoslavie en andere omringende landen is de muziek, met name de volksmuziek een belangrijk onderdeel van het leven. Niet zo gek gezien het aantal festivals dat in deze landen het hele jaar door georganiseerd wordt. De volksmuziek wordt de bevolking daar als het ware met de paplepel ingegoten. Zo ook bij ‘onze’ Bulgaar Mitko, op 6 jarige leeftijd begon hij al met het bespelen van de accordeon. Dit instrument is hij altijd blijven koesteren, af en toe speelde hij piano maar de accordeon bleef zijn geliefde instrument waarop hij zich verder ontwikkelde.

“Zolang God het wil en mijn gezondheid het toelaat blijf ik in Diepenveen op mijn accordeon spelen”

Door de economische crisis in 1990 raakte Mitko zijn baan kwijt en kon gelukkig zijn brood blijven verdienen door in een orkest te spelen. Werk genoeg, zoals gezegd zijn er zoveel festivals en feesten in de Balkan landen waardoor muzikanten soms van het ene feest naar het andere feest moeten om de mensen te vermaken met hun muzikale klanken. Doordat er heel veel muziekorkestjes bestaan op de Balkan, die vanaf de jaren negentig in aantal behoorlijk groeide kwam er dus meer concurrentie. Mitko besloot zijn heil elders te zoeken en kwam door bemiddeling van vrienden in Nederland terecht. Dat was in oktober 2001 toen hij de eerste zes maanden onderdak vond in Rotterdam. Zijn vrouw en drie kinderen, twee meisjes en een jongen bleven in Bulgarije.

Mitko kijkt bedenkelijk wanneer hij zegt: “Wat een drukte in die grote stad en ook veel straatmuzikanten”. Hij verhuisde naar Groningen om daar zijn geld te verdienen, ook een verblijf aldaar was geen lang leven beschoren en verhuisde de muzikant vervolgens naar Zwolle en later naar Enschede. Inmiddels zijn de kinderen van Mit