DEVENTER – Koninginnedag in Deventer en Wijhe is in 2003 bijna afgeblazen vanwege een ‘dreiging’. Maar Bert Hinnen, de toenmalige burgemeester van Wijhe, besloot dat het nationale feest toch door moest gaan.

Op de vooravond van Koninginnedag 2003 belde de beveiliging van het Koninklijk Huis met Hinnen. “Ze vertelden dat er een dreigbrief was binnen gekomen. In combinatie met de toen recente schietpartij in de Zwolse wijk Aa-landen werd de brief erg serieus genomen”, herinnert de oud-burgervader zich.

Afgelasten geen optie

De beveiliging nam zelf geen beslissing over de feestdag, dat liet de dienst aan Hinnen over. “Ze vroegen me of het door moest gaan. Ik kon geen inschatting van het gevaar maken, de stem aan de andere kant van de telefoon ook niet. Maar het was duidelijk dat de boel afgelasten geen optie voor mij was.”

Nog onduidelijk

Wat de exacte inhoud van de brief was, is tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk voor Hinnen. “Ik heb die brief nooit gezien, maar het werd me duidelijk gemaakt dat de beveiliging het wel serieus nam.”

Omdat het verhaal vertrouwelijk was, is het verhaal al die jaren niet naar buiten gekomen. Hinnen: “Na vijftien jaar kan ik het wel vertellen. Nu is het een mooie anekdote, maar toen was het natuurlijk vrij heavy.”

“Op de dag zelf had ik geen last van spanning of het gevoel dat het mis kon gaan. Het was gewoon een feest, er was geen tijd om over dreiging na te denken”, besluit Hinnen. (Bron: RTV Oost)