DEVENTER – Provincie Overijssel moet stoppen met de financiering van de bouw van het filmtheater Viking in Deventer. Dat vindt de Statenfractie van de PVV die komende week een motie gaat indienen voor het terughalen van de provinciale subsidie van 5 miljoen euro.

De bouw van filmtheater Viking heeft al 16,8 miljoen euro gekost en het enige wat het tot nog toe heeft opgeleverd is een gat in de bodem van het historische hart van de Deventer binnenstad.

Inmiddels ligt de bouw van Viking in Deventer weer stil. “Het is het zoveelste hoofdstuk in een treurig elite-project om een duur filmtheater te bouwen waar niemand op zit te wachten. De bouw van dit project begon in maart 2012 en kent sindsdien diverse financiële blunders”, aldus de PVV.

De Statenfractie stelt verder: “Naast het feit dat Deventenaren boos zijn dat ze hun belastinggeld in deze bodemloze put zien verdwijnen is er onbegrip en frustratie over de gekozen locatie van de bouw. Dit is namelijk direct naast de middeleeuwse stadsmuur van Deventer, een prachtig rijksmonument. Dat hier een lelijk modernistisch gebouw naast komt te staan, vernietigt het historisch stadszicht van de IJsselkade.”

De PVV vindt de gevolgen van het bouwproject Viking ontoelaatbaar en roept de Provinciale Staten op om de toegezegde subsidie van 5 miljoen euro terug te trekken. (Bron: RTV Oost)