maandag, 11 december 2023

Hoofdstuk Bekking definitief voorbij

DEVENTER – Dennis Bekking werd in maart 2016 binnengehaald als een bevlogen technisch directeur. Ruim twee jaar later wordt er afscheid genomen via de achterdeur.

Het was een klein berichtje op de clubsite van Go Ahead Eagles vanmorgen met de kop: Go Ahead Eagles en Dennis Bekking beëindigen samenwerking per 1 juni.

Daarmee is een einde gekomen aan een langslepende periode, waarin Bekking uiteindelijk de zwarte piet kreeg toegeschreven voor het sportieve verval van de club. Natuurlijk was de voormalig hoofd jeugdopleiding bij FC Twente ook hoofdelijk verantwoordelijk, maar op het laatst werd alles op hem afgeschoven.

In Enschede waren ze “weinig rauwig” om het vertrek van Bekking naar Deventer in maart 2016. Ook daar kreeg hij de ‘zwarte piet’ toebedeeld toen hij van Jan van Halst de exitgesprekken moest voeren met ondermeer clubicoon Jeroen Heubach. Daarmee kreeg de Wijhenaar Bekking de publiekelijke hoon over zich heen. Ook na zijn vertrek uit Enschede werd er regelmatig naar hem uitgehaald, meestal geïnitieerd door Leon ten Voorde.

Eenmaal in Deventer startte Bekking met het binnenhalen van spelers vanuit zijn beperkte netwerk. Het halen van vele ex-Twente spelers kwam hem direct op veel kritiek te staan. Toch kon de technisch manager zijn gang gaan en daarmee valt natuurlijk ook het bestuur en de technische staf het een en ander te verwijten. De club moest uiteindelijk flink de portefeuille trekken om van de vele miskopen af te komen.

Maar dat Bekking gefaald heeft met het transferbeleid staat buiten kijf en derhalve wilde de club ook van Bekking af. Echter lukte dat eerder niet vanwege een doorlopend contract, zodat hem de ‘eretitel’ buitenlandse betrekkingen werd toebedeeld. Dikwijls verschenen er aansluitend Tweets vanuit diverse grootste stadion uit voornamelijk Engeland van Dennis Bekking. Wat zijn rol uiteindelijk heeft opgeleverd is onbekend.

Die rol van functionaris buitenlandse betrekkingen was al eerder toebedeeld als creatieve uitvlucht. Het was supporter Henk de Haan die voor twee dagen de stropdas om mocht bij het Europese uitduel in Hongarije. Met die fictieve rol mocht Henk de Haan, als enige, de club supporteren bij Ferencvaros in 2015. Op 27 november 2017 werd Bekking in die ‘nieuwe rol’ gezet.

Onder het mom van ‘ruimte scheppen om zich volledig te kunnen focussen op nieuwe uitdagingen’, werd vanmorgen bekend dat het boek Bekking nu definitief gesloten is. Na Martien Vreysen is Bekking de tweede die de archieven in gaat als hoofdelijk verantwoordelijk voor groots wanbeleid. Achter de schermen zijn er natuurlijk altijd meerderen die zich achter de oren hebben gekrabd. Aan de club om dit seizoen te laten zien dat het een incident was. (@Erik van Luttikhuizen)

error: Content is protected !!