Door Sonja Veneman
Het festivalseizoen is weer begonnen. Buiten genieten van muziek en of theater met veel mensen, eten en drinken, dus gezelligheid op vele vierkante meters. Voor een goede voorbereiding hier een aantal nuttige tips.

Wat neem je mee en wat niet?
Sommige festivals zijn groots van opzet, waardoor je langer onderweg bent naar het feestterrein. Een waterflesje, iets te snacken en kleine portemonnee voor munten. Een rugzak met wat spullen kan, maar je moet ook door de beveiliging dus bespaar je gedoe bij de ingang en houd het compact en gemakkelijk te pakken voor jezelf. Soms kun je gebruik maken van kluisjes maar dit is niet overal het geval. Laat waardevolle zaken dus liever thuis.

Zorg goed voor jezelf
Geluidsbescherming is nuttig, zeker voor kleine kinderen. Het aantal decibellen richten bij lange blootstelling echt gehoorschade aan en vaak uit dit zich pas op latere leeftijd.
Dus wil je dit voorkomen, gebruik dan oordoppen of andere gehoorbescherming, zeker voor kleinere kinderen.

Zonnesteek en beestjes
Bij tropische temperaturen ligt het op de loer. Een zonnesteek is echt vervelend, en daar kun je behoorlijk ziek van worden. Niet echt fijn als je feest wilt vieren. Draag daarom iets op je hoofd en drink echt heel veel, en dan bedoelen we water en minder bier. Zeker met hoge temperaturen kan niet ieder mens de alcohol goed verdragen. Een aantal biertjes of wijntjes drinken is gezellig maar houd de vochtbalans op peil door genoeg kraanwater te drinken. Dit voorkomt ook een kater achteraf. Thee en koffie zijn ook goede alternatieven. Ook al lijkt dat bij erg warm weer niet echt voor de hand liggend. Wespen en bijen komen af op zoetigheid dus beter afdekken. Eventueel een antimuggenspray voor als het festival aan de waterkant gelegen is. En een shirt met lange mouwen mee. Liever wat meer aantrekken dan je suf krabben van de jeuk.

Kleding
Ademend katoen sluit de huid niet af en voelt koeler aan dus dat liever dan iets synthetisch.
Maar het draait vaak om praktisch als het zo warm is draag je laagjes dan kan er ondertussen wat uit. Zomerjurkjes gaan prima met sportschoenen. Draag dus vooral wat lekker zit.

Andere voorzorgsmaatregelen
Niet op ieder festival zijn de toiletten altijd even schoon dus is het best handig om papieren zakdoekjes en verfrissingsdoekjes in je tas te hebben.

Door ervaring leer je precies wat handig is en wat niet. Met deze tips kun je in ieder geval fijn genieten van de muziek en gezelligheid!