DEVENTER – Burgemeester Andries Heidema inaugureert Karlijn Ribbers tot nachtburgemeester van Deventer. Dat laat partijleider van de Partij voor Cultuur Martijn van Hese (37) weten. De inauguratie vindt plaats in de oude burgerzaal van het gemeentehuis op donderdag 28 juni om 17:00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom. Het wordt gewaardeerd als belangstellenden zich melden via het facebook-evenement.

Programma

Burgemeester Heidema zal de ambtsketen omhangen bij Ribbers. Daarna is een korte toespraak van Partij voor Cultuur partijleider Martijn van Hese. Ook Ribbers bereidt een kort woordje voor. Na afloop van de inauguratie bezoekt Ribbers het Cryptesessie-concert #3, georganiseerd door Vondst. Diverse artiesten doken onder in de stilte van de crypte in de Lebuinus waar ze een hele nacht tot zonsopgang werkten aan nieuw materiaal. Wat is de betekenis van stilte en vooral, welk effect heeft een nachtlange afzondering op de artiest en het werk dat in deze setting ontstaat? Dat laten zij tijdens het Cryptesessie-concert horen en zien. De nacht wordt afgesloten met een kroegentocht. Deventenaren zijn van harte welkom om zich aan te sluiten. Ribbers laat op haar Facebookpage ‘De Deventer Nachtburgemeester’ weten waar ze zich bevindt.

Ambtsketen

De ambtsketen die Burgemeester Heidema bij Ribbers om zal hangen is gemaakt door de Deventer beeldend kunstenaar Yael Bonekamp. Bonekamp kreeg daartoe opdracht van het in het Havenkwartier gevestigde Kunstenlab. Ze maakte een ambtsketen met veel Deventer symboliek erin, maar ging de clichés uit de weg.

Karlijn Ribbers

Karlijn Ribbers (38) is geen onbekende in het Deventer nachtleven. Ze woont sinds de eeuwwisseling in Deventer en is ook sinds die tijd te vinden in het Deventer nachtleven. Eerst in de Saam en Elegast en al snel als vrijwilliger, concert- en dansavondbezoeker bij Het Burgerweeshuis, Bierencafé De Heks, De Hip, Piknik, Davo en vele andere kroegen, feestjes en festivals. Karlijn werkt als producent bij Productiehuis De Nieuwe Oost pop in Deventer en is daarnaast als freelancer werkzaam voor festivals zoals De Zwarte Cross, Oerol, Krang en poppodium Hedon Zwolle en Metropool Hengelo. Daarnaast is zij uitvindster van het ZZPakket, het kerstpakket voor ondernemers en was zij bestuurslid van Sloeproeivereniging Daventre Portu. De eerste periode van haar nachtburgemeesterschap zal vooral staan in het teken van het ophalen van informatie en het aantrekken van het netwerk. “Wat mij betreft wordt insteek positief. De schouders eronder en samenwerken,” aldus Ribbers.

De functie

Een nachtburgemeester vertegenwoordigt geen bepaalde stroming of groep van belanghebbenden maar staat net als de gemeenteburgemeester boven de partijen en wil verbinden en aanmoedigen. Zij wil serieus bijdragen aan een beter stadsklimaat bij nacht en staat open voor ideeën, is toegankelijk en aanspreekbaar. De PVC-nachtburgemeester is een schaduwburgemeester die af en toe corrigerend optreedt of suggesties doet. Concreet betekent dit dat de PVC-nachtburgemeester zich gaat inzetten voor een veilig, creatief en bruisend nachtleven in Deventer. De Nachtburgemeester vervult deze rol geheel vrijwillig. Net als alle andere activiteiten die de PVC onderneemt is het aanstellen van de Deventer Nachtburgemeester een burgerinitiatief. Van Hese: “Daar horen, vooralsnog, geen subsidies bij.”

Partij voor Cultuur

In 2010 richtte Van Hese de Partij voor Cultuur op, als grap tegen de cultuurbezuinigingen van toenmalig staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra. Die grap liep uit de hand. Inmiddels breekt de partij een lans voor cultuur en een beter nachtleven in meerdere steden van Overijssel. Zo heeft de PVC heeft onder andere in Enschede en Zwolle al nachtburgemeesters aangesteld. De Partij voor Cultuur is volledig onverkiesbaar: de partij is onafhankelijk, kan zich in verkiezingstijd vrij bewegen, wil geen zieltjes winnen en is dus bij uitstek de partij die het opneemt voor alle nachtburgemeesters. In meerdere steden in Overijssel doet de PVC onverkiesbaar mee met de gemeenteraadsverkiezingen, met als slogan: “Stem niet op ons!”

Op de facebookpage www.facebook.com/deventernachtburgemeester/ houdt Ribbers de Deventer bevolking op de hoogte van haar reilen en zeilen en kan men suggesties, tips of advies aandragen.

Inauguratie:

Datum: donderdag 28 juni 2018

Aanvang: 17:00 uur

Locatie: Oude Burgerzaal in het gemeentehuis, Grote Kerkhof 4 te Deventer

Cryptesessie-concert #3:

Datum: donderdag 28 juni 2018

Aanvang: 20:00 uur

Locatie: het Penninckshuis, Brink 89 te Deventer


Kroegentocht:

Datum: donderdag 28 juni 2018

Aanvang: 22:30 uur

Locatie: diverse cafés in Deventer (actuele locatie op www.facebook.com/deventernachtburgemeester/)