DEVENTER – De leerlingen van de groepen 7 van OBS Kolmenscate zitten er klaar voor: zij krijgen wijkwethouder Liesbeth Grijsen op bezoek. De wethouder komt het startsein geven voor een anti-hondenpoepactie in de wijk en de leerlingen hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Naast de school ligt een groot veld. Het is van de gemeente, maar mag door de school gebruikt worden als sport- en speelveld. Dat is natuurlijk fijn, maar helaas wordt het ook gebruikt als hondenuitlaatplek en een flink deel van de hondenbezitters vindt het blijkbaar teveel moeite om de hondenpoep op te ruimen. ‘Het probleem komt met enige regelmaat terug op het overleg van onze Leerlingenraad’, vertelt locatieleider Janet Koster. ‘De leerlingen ergeren zich enorm aan de hondenpoep.’

Als dan blijkt dat ook bewoners overlast ondervinden van de hondenpoep (óók hondenbezitters die wel netjes de poep opruimen) wordt de Deventer Schoon Familie ingeschakeld. Samen met het Sociaal Team en WijDeventer wordt een plan gemaakt. Alle leerlingen uit de groepen 7 gaan een tekening maken. Van de beste tekening wordt een poster gemaakt en die wordt in de hele wijk verspreid. Een deskundige jury, waarin ook een aantal wijkbewoners zitting heeft, maakt de uiteindelijke keuze.

Poster

Wijkwethouder Liesbeth Grijsen komt het eerste exemplaar van de poster uitreiken. ‘Ik ben het hulpje van de burgemeester’, legt ze de kinderen uit. ‘Hij heeft er nog meer en samen kijken we wat er gebeurt in de stad en of we soms kunnen helpen om een probleem op te lossen. Hondenpoep is zo’n probleem. Ben je net lekker aan het spelen en gatverderrie, sta je in zo’n vieze hondendrol. We hebben wel toezichthouders, maar die kunnen ook niet alles zien, mensen moeten het gewoon zelf opruimen. Dat hebben jullie hier goed begrepen!’

Na rijp beraad heeft de jury besloten dat de tekening van Casper Millington heeft gewonnen. Zijn boodschap is duidelijk: “Alle kak móet in de prullenbak!” ‘Alle tekeningen waren mooi’, concludeert de wethouder. ‘Maar dit was gewoon de aller-aller-duidelijkste. Dus daarvan zijn nu 2500 posters gemaakt!’ Casper krijgt als dank voor zijn prachtige tekening een passend presentje van haar: stiften en een kleurboek.

Ludieke herinnering

Alle leerlingen krijgen alvast vijf posters mee naar huis om in de buurt uit te delen. Volgende week gaan bewoners de posters verder verspreiden in de buurt. Het is de bedoeling dat bij alle huizen in de wijk straks een poster voor het raam hangt. En voor wie het even niet meer weet: op de achterkant staan de regels omtrent hondenpoep die in de gemeente Deventer zijn afgesproken. Op die manier hopen de kinderen en de wijkbewoners hondenbezitters op een vriendelijk en ludieke manier te wijzen op de boodschap: Alle kak móet in de prullenbak!