DEVENTER – Eva Sipman schendt het vertrouwen van de kiezers en van de D66-fractie door haar zetel niet terug te geven nu ze overstapt naar de VVD. Dat vindt de Deventer fractie van D66.

Sipman zat tot voor kort namens D66 in de gemeenteraad van Deventer. Eind vorige maand stapte ze over naar de VVD, waarbij ze haar zetel meenam. Daardoor heeft D66 nog drie zetels over, en heeft de VVD er ineens zeven.

‘Respectloos’

Waar fractievoorzitter Jan Schuring de stap van Sipman eerder alleen “niet chique van haar en van de VVD” noemde, spreken het bestuur en de fractie nu in een reactie van “zetelroof”. Het bericht is ondertekend door Schuring en de voorzitter van D66 Salland, Arjen Schuiling.

Ze schendt niet alleen het vertrouwen van de fractie en het bestuur, schrijven ze. “Ook het vertrouwen dat zij van de kiezers heeft gekregen, wordt door haar handelswijze ernstig beschadigd. Deze kiezers stemden immers op Eva Sipman als lid van D66 en niet als lid van de VVD. De 441 voorkeursstemmen die in maart op haar zijn uitgebracht, leveren nog geen halve zetel op. Met haar overstap naar de VVD Deventer neemt ze echter een hele zetel mee. De fractie en het bestuur vinden dit onacceptabel en respectloos”, aldus RTV Oost.