zaterdag, 20 april 2024

Sportclub Deventer wint van buurman Sallandia

Door: Erik van Luttikhuizen
DEVENTER – De Zandweerd derby was een teleurstellend duel tussen Sportclub Deventer en buurman Sallandia. De gasten verloren met 5-2 van het elftal van Johan van Ommen.

Het duurde even voordat de zon echt doorbrak op sportpark Zandweerd, toen kreeg ook direct de wedstrijd meer ‘gezicht’. Het begon nogal gespannen tussen de buren Sportclub Deventer en Sallandia afgelopen zondagmiddag. De thuisclub was de bovenliggende partij, echter bleek Sallandia halverwege effectiever.

Intikker
Het ging er hier en daar best stevig aan toe in de Deventer derby, een feit waar met name de scheidsrechter het meest moeite mee had. Door de strijdlust kon Sallandia de buurman nog wel bijbenen, ondanks de snelle 1-0 achterstand. Uitblinker Hamza Loukili dwong eerst doelman Yavuz tot een goede redding, maar de Sallandia sluitpost had geen antwoord op de intikker van diezelfde Loukili, nadat Dziegiele hem vrij voor de goal zette.

Laconiek
Sportclub kon niet omgaan met die luxe en maakte er eigenhandig een moeilijke wedstrijd van waarin het Sallandia langszij liet komen via  Mitchel Kiffen. Illustratief voor de eerste helft van Sportclub was het laconieke spel van spits Sellimovic die eigenlijk zijn ploeg weer op voorsprong moest schieten. Tot zijn afgrijzen zag hij dat aan de andere zijde wel een doelpunt viel door de inzet van Daily Klomp, na goed voorbereidend werk van Mitchel Kiffen.

Bang
De vanmiddag ongelukkige Sallandiaan Heynekamp mistte een niet te missen kans, evenals Sportclub spits Allusine Bah aansluitend. Vlak voor de thee zag Mickey Kuper zijn inzet gekeerd worden waarmee  de ploeg van Van Ommen een grotere achterstand bespaard bleef. Van Ommen vroeg zijn ploeg in de rust of ze bang waren voor Sallandia en gaf zijn ploeg mee eenvoudiger te gaan voetballen waardoor de kansen vanzelf zouden gaan komen.

Dominanter
Die woorden kwamen ook al vlot uit, want Sportclub kwam dominanter uit de kleedkamer. Echter was de ploeg te omslachtig, men had simpelweg te veel tijd nodig waardoor de echte kansen lang uitbleven. Pas halverwege de tweede helft wist Sportclub het overwicht te vertalen in een treffer als Mehmet Kazci de bal slim doorkopt en doelman Yavuz kansloos liet. Het leek bevrijdend te werken voor de thuisploeg, aan het einde van een mooie aanval was de inzet van Burak Kazci te zacht. Direct aan de andere zijde mistte Heynekamp wederom een enorme kans vanuit de omschakeling.

Tweede maal geel
Middenvelder Hamza Loukili drukte zijn stempel definitief op het duel met de 3-2; hij knikte een voorzet goed in, liet de Sallandia doelman grabbelend achter. De gasten zakten daarmee verder weg, leken het conditioneel ook niet te trekken en moesten definitief in de buurman hun meerdere erkennen. De warrig leidende scheidsrechter Piquard toonde, halverwege het tweede deel, opnieuw geel aan Rick Wolvenne, waarmee de Sallandia aanvoerder vroegtijdig uit de derby moest.

Te speels
Hamza Loukili was dan te speels voor de goal, iets wat zijn collega Kazci aansluitend niet was als hij een vrije trap strak in het zijnetje trapte voor de 4-2, de nekslag voor de tien Sallandianen. Op het sluiten van de markt moesten ze zelfs nog een  vijfde treffer incasseren als invaller Mäkel de punt van zijn schoen tegen een pass zette en daarmee de bal achter zijn eigen doelman werkte.

Aan ons zelf te danken
Johan van Ommen was opgelucht met de zege tegen ‘zijn’ Sallandia terwijl teammanager Richard Hogenlander louter teleurgestelde kopjes aantrof in de kleedkamer: “Iets wat we aan onszelf te danken hebben.” Hij had een ‘zoekend’ Sallandia gezien dat redelijk in de wedstrijd kwam. Maar na de rust, mede door onrust, opstootjes en onnodige kaarten zichzelf uit de wedstrijd had gespeeld.