DEVENTER – Voor zijn inzet voor uit Oostenrijk geadopteerde kinderen heeft Marco Huiskes uit Deventer een hoge Oostenrijkse onderscheiding gekregen. De 51-jarige Huiskes richtte twee jaar geleden de Oostenrijkse Club op voor de geadopteerde kinderen.

Huiskes ontving van de Oostenrijkse ambassadeur het Goldenes Verdienstzeichen der Republik Osterreich. Ook was er een persoonlijke brief van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken.

Ongehuwde moeder

In de jaren 60 en 70 werden naar schatting zo’n vierhonderd Oostenrijkse baby’s geadopteerd door Nederlandse stellen. Voor de biologische moeders, vaak ongehuwd, was er geen financiële steun en adoptie door onder meer Nederlandse stellen was een uitkomst.

Die kinderen zijn inmiddels veertigers en vijftigers en hebben hun leven in Nederland. Maar de Oostenrijkse afkomst houden ze in ere. Mede daarom richtte Huiskes, zelf ook in Oostenrijk geboren en in Nederland geadopteerd, de Oostenrijkse Club op.

‘Wortels zijn onuitwisbaar’

“Ons gevoel is vaak dubbel. Wortels zijn niet uitwisbaar en moeten worden gekoesterd, hoe goed sommigen van ons het ook gehad hebben.” De Oostenrijkse Club heeft zo’n tachtig leden uit heel Nederland. Ze komen een paar keer per jaar bij elkaar. “Het voelt als een grote familie.”

Het werk van Huiskes is in Wenen niet onopgemerkt gebleven en daarom heeft de bondspresident de hoge onderscheiding aan Huiskes verleend.