Je had je verjaardag, Moederdag, Vaderdag en natuurlijk Sinterklaas. Hier en daar Sint Maarten. En er waren natuurlijk de echte Anglofiele kerstfeestvierders met iets onder de boom. Maar eigenlijk was het allemaal heel overzichtelijk. Iets knutselen voor je ouders, een surprise en gedicht met Sinterklaas. En de rest van het jaar verwachtingsvol toeleven naar die feestmomenten. Helaas! In onze overconsumptie maatschappij heeft ook hier de commercie onverbiddelijk toegeslagen. Gij zult consumeren en wel het hele jaar door. De leefstijlbladen en -sites hielpen mee om nieuwe momenten te creëren. En je was toch echt een grote loser als je daarvoor niet gevoelig was. Lees: daarvoor niet met een inkoop aan bij wilde dragen. En zo waaiden er zomaar tradities over uit Amerika waar wij ons probleemloos naar lijken te voegen. Valentijnsdag kwam op de kalender, Halloween om een of andere reden en afgelopen vrijdag mochten wij, eveneens made in the USA, de eerste uitgebreide Black Friday meemaken. Er was geen ontkomen aan. Letterlijk en figuurlijk. Had je net je bijna verjaarde Air Miles ingeruild, moest je alweer aan de bak voor BF. De verleiding bleek voor velen te groot. Eigenlijk had je niets nodig. Maar Nederland werd één grote Action. Oftewel: zonde om het voor die prijs te laten liggen. De donkere dagen aan het eind van het jaar maken het feest compleet. En bij feest hoort verlichting. Daar zijn ze ook in Deventer eens goed voor gaan zitten. Wekenlang hingen de mannen in bakjes tussen de bomen in de winkelgebieden om de sfeervolle ledverlichtingen rond de takken te draperen. Geen boom was nog veilig. Dat kenden we al van andere jaren maar dit keer is er extra uitgepakt. Vanaf het station worden we verlicht welkom geheten in Deventer. Dat je in elk geval weet dat je op het goede station bent uitgestapt. Daarna zuigen de lichtjes je de stad in naar de winkels waar je gezellig weer iets gaat ruilen van BF of Sinterklaas. Het is een soort perpetuum mobile geworden waaraan wij ons als sociaal dier het hele jaar overgeven. En het is natuurlijk ook dat ene onvertaalbare Nederlandse woord. Het is vooral gezellig.