DEVENTER – Deventer Verhaal/Museum De Waag en Archeologie Deventer organiseren de historische lezing ‘Het oudste huis? Bouwhistorie van de Proosdij en de binnenstad van Deventer’ op donderdag 21 februari om 20.00 uur in het Auditorium van het Stadhuis. In het eerste deel van de lezing wordt ingegaan op het oudste huis van Nederland en de plek die dit huis in de stad innam. Spreker is Henk Slechte, een van de auteurs van het boek over de Proosdij dat vorig jaar verscheen. Het tweede deel van de avond wordt ingevuld door Ronald Stenvert. Hij maakte voor de gemeente Deventer een bouwhistorische verwachtingskaart voor de binnenstad van Deventer en laat zien waar in de binnenstad rekening moet worden gehouden met bijzondere bouwhistorische resten.

De Proosdij, het oudste huis
Henk Slechte, medeauteur van ‘Het oudste huis van Nederland, 900 jaar proosdij in Deventer’, vertelt over de plaats die de Proosdij, de woning van de plaatsvervanger van de Utrechtse bisschop in Deventer, innam in de stad. Het gebouw lag centraal in de stad binnen het kerkelijke rechtsgebied en is het oudste nog bestaande en bewoonde stenen huis in Nederland.

De bouwhistorische verwachtingskaart
Ronald Stenvert, van Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis, maakte in 2015 in opdracht van de gemeente Deventer de bouwhistorische verwachtingskaart voor de binnenstad van Deventer. Op basis van de oudste kadastrale kaart uit 1832 zijn per bouwblok kapconstructie, balklagen, kelder en bouwmuren van alle huizen geïnventariseerd om op deze wijze te komen tot een globale datering van de bouwvolumes.

Henk Slechte
Henk Slechte is voormalig directeur van de Deventer Musea en auteur van ‘De Geschiedenis van Deventer’, het recentste overzichtswerk over de geschiedenis van Deventer. In 2018 publiceerde hij samen met Johans Kreek, ‘Het oudste huis van Nederland, 900 jaar proosdij in Deventer’.

Ronald Stenvert
Ronald Stenvert is onderzoeker bij BBA, Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis in Utrecht. Hij werkte mee aan de serie Monumenten in Nederland, schreef onder andere een inleiding in de bouwhistorie en droeg bij aan een boek over De Waag in Deventer. Verder is hij docent bij de cursus bouwhistorie en restauratie aan de Hogeschool Utrecht en stelde voor de gemeente Deventer de bouwhistorische verwachtingskaart voor de binnenstad op.

Informatie
U bent donderdag 21 februari van harte welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn 100 plaatsen.