Ik wilde vroeger betaald voetballer worden, een ultieme jongensdroom. Al snel bleek dat ik geen talent had. Ja, hard werken kon ik, maar daarmee behaal je veelal de top niet. “Je hebt er meer voor nodig”, zei een trainer ooit tegen mij. “Veel talent, beetje gogme, beetje geluk en vrij van blessures.” Ik ben zelf uiteindelijk goed terechtgekomen en nut mijn talenten uit. Zo schreef ik vorige week een artikel over Leon de Kogel in deze krant voorafgaand aan ‘zijn’ wedstrijd. Leon was nerveus richting dat duel van afgelopen maandag, alsof hij zelf moest spelen. Na het duel was het dan klaar, dat was het… Leon raakte ernstig gewond zittende in een auto met wat vrienden op weg naar een feestje op Malta. Er was wat discussie over de toedracht en wie er achter het stuur zou zitten, Leon weigerde om zich er door van de wijs te laten brengen: “Een auto die ons van A naar B bracht, maar weet je, als voetballer ben ik wel gewend geraakt dat men van alles over je zegt…” De wereld is klein en niet iedereen gunt elkaar altijd het beste. Helaas is er ook afgunst en knoopt men eigenhandig wel eens wat zaken aan elkaar. Soms blijkt alles dan in de knoop te raken, zo ook zeker het leven van Leon. Voetballen op niveau gaat Leon nooit meer lukken, een ongeluk zit in een klein hoekje. De uiteindelijke opbrengst van het benefitduel was best interessant, maar Hakim Ziyech deed er eigenhandig een schepje bovenop. De stuurs kijkende spelverdeler kent niet altijd sympathie in Nederland. Nors kijkend, quasi arrogant acterend; het is zijn stijl. Ik kan genieten van zijn genialiteit aan de bal en nu ook van zijn karakter. Eigenhandig belde Hakim de oud Eagles spits en beloofde hem een substantieel geldbedrag over te maken. Een ultiem gebaar vanuit Amsterdam waardoor Leon een basis heeft voor de toekomst, nu hij nimmer meer betaald voetbal zal spelen. De actie rondom het duel tussen Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles leverde ruim 24.00 euro op, geld afkomstig van fans en andere goedwillenden. De wereld is klein, zeker de voetbalwereld. En af en toe word je nog wel eens verrast…