DIEPENVEEN – Op initiatief van de Diepenveners Wouter Aalders en Elske Oost worden er enkele beweegroutes in en om Diepenveen aangelegd. De eerste beweegroute in de bossen rondom restaurant Gaia is al klaar. Deze wordt zaterdag 9 maart om 16.00 uur geopend vanaf Bouwhuisweg 4 in Diepenveen. U kunt de route dan lopen en een paar oefeningen uitproberen, al dan niet onder leiding van instructeurs.

De eerste beweegroute van Diepenveen, de Bootcamproute, is nu gereed en wordt geopend. Het is een groeimodel. Door te beginnen met deze route worden steeds meer dorpsbewoners betrokken bij de routes. De routes en bebording worden zo opgezet dat we de flyers af en toe kunnen bijwerken met nieuwe activiteiten en nieuwe verhalen. Zo blijft er variatie en uitdaging. De routes lenen zich bovendien voor sportclubs, verjaardagsfeestjes of een leuke gezinswandeling.

Aan de aanleg van de Bootcamproute droegen onder andere bij: diverse vrijwilligers uit Diepenveen, De Spil paramedisch centrum, Eno Zorgverzekeraar-Salland Zorgverzekeringen, de Fysiotherapeut, gemeente Deventer, IJssellandschap, NOC*NSF, OBB Speelruimtespecialisten, provincie Overijssel, Schaal 10 Cartografie, Werkplaats31 en WijDeventer-Diepenveen.

Diepenveen komt in beweging en ontmoet elkaar onderweg! Wilt u meehelpen of meer informatie? Mail naar stichtingVrijDeventer@gmail.com

Het plan om beweegroutes voor Diepenveen en Deventer te maken werd geboren op de behandeltafel bij fysiotherapiepraktijk De Spil in Diepenveen. Fysiotherapeut en gymnastiekdocent Wouter Aalders had speelruimtespecialist Elske Oost onder behandeling en zij raakten aan de praat over verschillende onderwerpen:  waarom herstel binnen in de revalidatieruimte/oefenzaal was en niet lekker buiten, kinderen die te weinig bewegen, mensen die depressief zijn of met burn-outklachten kampen en chronisch zieken (DMII, COPD, reuma).

Elske en Wouter kwamen tot de conclusie: Diepenveners in beweging, dat willen wij! Hoe mooi zou het zijn als mensen lekker naar buiten zouden gaan om te wandelen of actief te bewegen en elkaar daardoor meer zouden ontmoeten? Gezellig op straat of in het bos! En met allerlei prettige bijkomstigheden: mensen leren spelenderwijs welke afstand bij hen past in het kader van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, mensen die bewegen voelen zich gelukkiger, hebben meer sociale contacten en zijn minder eenzaam, mensen krijgen inzicht in eigen prestaties (fitheid verhogen en daarmee zelfvertrouwen) en verbeteren hun conditie (kracht, lenigheid, mobiliteit, snelheid, coördinatie, uithoudingsvermogen).

Het beweegroute-idee is in principe eenvoudig. Bijzonder is dat er voor de bewegingsoefeningen gebruik wordt gemaakt van zoveel mogelijk bestaande elementen in de huidige buitenruimte en dat aanwezige natuurlijke elementen worden benut. Denk hierbij aan bestaande zitbanken, boomstammen of opstapjes. Dit maakt het concept relatief eenvoudig en tegen beperkte kosten door iedereen te realiseren. Tegelijk worden lokale bezienswaardigheden, horeca, schoolpleinen, speel/sportplekken, oude kerkpaden, bos, natuur en verhalen ingebed. De routes versterken zowel bij gebruik als aanleg de sociale cohesie; ze worden nadrukkelijk samen met inwoners vormgegeven.

Wouter Aalders (fysiotherapeut bij paramedisch centrum De Spil) en Elske Oost (speelruimteadviseur bij OBB) zetten zich in via Stichting Vrij om in en rond Diepenveen een aantal speel- en beweegroutes te realiseren. De routes maken het leuker om onderweg te zijn in en om het dorp. Je leert de omgeving kennen en onderweg is van alles te doen. De helft van de routes worden gevormd uit al bestaande dingen met nog leuke extra elementen toegevoegd. Van alle routes komt een flyer en op een paneel op het startpunt kun je zien welke route(s) er vanuit daar vertrekken. Een startpunt zal komen te liggen bij het dorpshuis Hof van Salland en de inmiddels aangelegde route begint bij het Toeristisch Opstap Punt (TOP) bij de IJsseldijk.

Overzicht geplande routes

Bootcamp (opening 9 maart 2019): jong of oud, dat maakt niet uit! Op deze route kom je leuke eenvoudige elementen tegen die jou uitdagen te bewegen. Onder begeleiding van een instructeur of gewoon lekker op jezelf. Voor deze route komt een flyer beschikbaar met verschillende oefeningen die je kunt doen op de elementen, net waar je zin in hebt. Twee keer per jaar is er een open dag en worden oefeningen voorgedaan.

Natuurbeleving: actief met oog voor de omgeving. Op deze route zit een natuurspeelplek en kom je verschillende andere mooie plekjes tegen waar je wat kunt ontdekken of doen: water oppompen, bovenop een boom staan, kikkers zoeken, met je ogen dicht een route volgen (en durf je dat ook op je blote voeten?). Voor deze route komt een flyer beschikbaar.

Lefdoorsteek: halverwege de Natuurbelevingsroute met het pontje over naar het restaurant en het eiland. Van het

Vorig artikelStoffenbeurs op 10 maart op de Brink
Volgend artikelDe diepte in met: Hein te Riele, een mix van Lebuinus en Sint Nicolaas