Van hennep smullende koeien op Dier&Tuin, hoe zit dat?
Go Ahead Eagles Soccer Camps en Keeperskampen in zomervakantie
16 mei 2019
Alpe d’HuZes sponsorloop groot succes
16 mei 2019

BATHMEN – Op Hemelvaartsdag 30 mei vertellen standhouders graag over zeldzame hoenders, duiven en konijnen soorten, hoort u over wiet etende koeien en krijgt u het verhaal over het paleis van de bijenkoningin. Bovenal is het smullen van een mooie tuin van de familie van Ark, allerlei kunstvormen en gezelligheid.

Kleindiervereniging Pels en Pluim Laren is erin geslaagd een bijzondere variatie professionals en hobbyisten met unieke dieren op haar Dier&Tuin fair te presenteren. Zo zal melkveehouderij Enderink-Enneman vertellen over haar hennep etende Fleckvieh koeien. Ja, echt de koeien zijn aan de wiet. Agrariër Wim Enderink grenst met zijn bedrijf aan het fairterrein en was meteen enthousiast om ook het verhaal van zijn koeien te gaan vertellen aan het publiek. Nadat we 20 jaar geleden wat pootblessures hadden bij ons vee kwamen we samen met voorlichters en veeartsen tot de conclusie dat het rantsoen wat de koeien te eten kregen, vooral mais en gras was te weinig ‘prik’ bevatte. Prik wil zeggen meer structuur meer grove taaie voerdelen wat ze misten, waardoor de koeienpens niet optimaal zijn werk van voermenger koen doen. Het voer kwam niet volledig verteerd in de darmen en zodoende werden alle voedingsstoffen ook niet benut. Vanaf toen zijn we meer structuur (prik) gaan voeren en dat was in de eerste jaren vooral gedorst hooi. Later zijn we zelf vezelhennep gaan verbouwen. Het was een gewas wat geweldige opbrengst kon leveren en wat gemakkelijk te telen was alleen was er weinig ervaring in de regio. Het voer verteerde goed waardoor de koeien gezonder waren en ze hadden minder pootproblemen en de vruchtbaarheid ging vooruit doordat de koeien actiever waren. Na dit resultaat zijn we doorgegaan met het voeren van vezelhennep en voeren het al enkele jaren naar volle tevredenheid en zijn niet van plan er voorlopig mee te stoppen. Er komt ook zeker een positieve werking van vezelhennep doordat de pluim, de bloeiwijze mee wordt gehakseld. Enderink vertelt dat alleen de mannelijke variant van de hennepplant geschikt is als veevoer. Hiervan gaat verder geen bijzondere werking vanuit zodat zijn koeien gerust aan deze wietplanten kunnen. Kom 30 mei ook kijken op Dier&Tuin fair, Broekhuisdijk 2 in Bathmen en hoor ook over Kraaikoppen en het paleis van de Koningin.  Toegang gratis en voor de kinderen ook leuke activiteiten. Zie ook www.pelsenpluimlaren.nl

Comments are closed.

error: Content is protected !!