DEVENTER – In 2004 zag Devinco het levenslicht. Desondanks viert de Deventer korfbalvereniging in november 2019 het 100-jarig bestaan. Jos Israel, Christa Top en Matthijs Rademaker kijken terug op de fusie, haar twee korfbalclubs, het rijke verleden én de toekomst van de korfbalsport in Deventer.

Hans Albers, Deventer

Normaal gesproken vier je een 15-jarige verjaardag niet groots. Devinco zag het levenslicht in 2004 na een fusie tussen DKC Hellas en ZKV Korfoes. En tóch was er woensdag 16 oktober een clinic voor alle jeugdleden van Devinco, onder leiding van Oranje-internationals Laurens Leeuwenhoek en Olav van Wijngaarden, geassisteerd door de voltallige selectie van Devinco. Dit was het startsein voor de festiviteiten rond het eeuwfeest. In de statuten wordt immers de originele oprichtingsdatum van voorloper Unitas gehandhaafd: 3 november 1919.

Behalve een reden tot feest is het 100-jarig bestaan van de Deventer korfbalclub bij uitstek het moment om een duik in het rijke verleden van de club te nemen. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt DKC Hellas, in 1927 opgericht na een fusie tussen Unitas en De Korf (1924). “Hellas was een echte familieclub, net als Devinco”, aldus Jos Israel. “Dat is nog steeds de basis van de club. Bij kinderen staan de vader en moeder langs de lijn te kijken. Ik denk dat er tientallen echtparen bij het korfbal zijn ontstaan.”

“De familiesport bij Devinco verandert steeds meer in een open sportclub” Christa Top

Christa Top vult aan: “Van korfbal als een typische familiesport, gaat Devinco de laatste jaren naar een echt open club, waarin alle nieuwe leden zich snel welkom voelen. Er komen steeds meer ouders binnen de club van nieuwe jeugdspelers die zich manifesteren in het verenigingsleven. Ze vervullen al vele vrijwilligerstaken. En deze verandering is ingezet met het palenproject van Devinco.”

Het palenproject van Devinco was een speciaal project. En nu komt ook de verwarring: dat was vanwege 100 jaar korfbal in Deventer. En dat is wat anders dan het 100-jarig bestaan van Devinco. In 1910 ontstond de 1e korfbalvereniging in Deventer. Eigenlijk 2 clubs, te weten Deventer en Nääs. In 2010 was er dus 100 jaar korfbal in Deventer. Matthijs Rademaker, huidig voorzitter van de jarige club vertelt: “Wij als Devinco waren van mening, wie jarig is trakteert. En wij trakteerden alle basisscholen op een vaste korfbalpaal op het schoolplein. Een enorme klus maar met de hulp van vele vrijwilligers, sponsoren en gemeente Deventer werd het een ongekend succes, wat landelijke bekendheid én navolging kreeg. En de club profiteerde er ook van, we groeiden in korte tijd van 221 leden naar 300 leden, waaronder een enorme aanwas van jeugdleden.”

Naast DKC Hellas werd in 1975 Korfoes opgericht. Deze club floreerde naast Hellas. Christa, dochter van wijlen voorzitter Gerrit Uit den Bogaard: “Het was zelfs zo dat Korfoes haar wedstrijden op zaterdag speelden en er dan publiek van Hellas langs de kant stond. En zondags was dat andersom op het Hellasveld.” En daarmee begon het lange traject richting de fusie. Want reeds in de jaren 90 van de vorige eeuw spraken de selectiespelers van beide clubs openlijk over een fusie maar dat leefde toen nog niet in de hele club bij beide verenigingen. Pas in 2003 werden er duidelijke stappen ondernomen richting fusie.

Wat resulteerde in een gelijktijdige leden-vergadering bij Hellas en Korfoes om vóór of tegen een fusie te stemmen. Een fusie die volgens de toenmalige voorzitter Jos Israel ‘illegaal’ verliep. “In de statuten van Hellas stond dat een bepaald percentage van de leden aanwezig moest zijn bij de stemming over de fusie. Dat was voor Hellas belachelijk hoog. Ik durf nu wel te bekennen dat we illegaal zijn gefuseerd. We kwamen één lid tekort om het quorum te halen.”

“De stemming voor de nieuwe clubkleur was een nipte overwinning voor lichtblauw” Matthijs Rademaker

Met de fusie werden er ook andere belangrijke zaken vastgelegd. Om afstand te nemen van het verleden van beide clubs werd een totaal nieuwe clubkleur gekozen: lichtblauw. Zowel Hellas als Korfoes hadden rood, zwart en wit als clubkleuren, door stemming bij alle leden van de fusieclub werd dit lichtblauw met zwart. Matthijs, destijds adviseur van beide besturen, verhaalt: “De stemming voor de nieuwe clubkleur was een nipte overwinning voor lichtblauw. Er was maar 1 stem die de doorslag gaf. Dat was bij de stemming voor de fusie een ander verhaal. Waar bij Korfoes destijds nog enige twijfel en weerstand heerste, was bij Hellas de keuze simpel. Het was fuseren of ophouden te bestaan. Dat was in ieder geval wel het gevoel en dus stemde daar iedereen vóór de fusie.”

Ook werd de locatie van de fusieclub bepaald door het, 2 jaar daarvoor aangelegde, kunstgrasveld bij Hellas. Het clubhuis werd wel stevig onder handen genomen. “Het clubhuis moest een thuishonk worden van álle leden, niet alleen voor oud-Hellenen”, vertelt Matthijs. “Korfoes had al jarenlang een trouwe hoofdsponsor Hardonk & Ebenau, het latere Paul Hardonk Bouw en nog steeds een trouwe sponsor, al ruim 30 jaar!, en dankzij de inzet van PHB én de goede samenwerking met de gemeente Deventer werd er een prachtig nieuw clubhuis neergezet. Wat met trots een terugblik heeft met het verleden door de naamgeving: Het Middenvak. We zijn nu met PHB en de gemeente Deventer in gesprek voor de renovatie van de sterk verouderde kleedkamers. Ook dit proces verloopt in goede harmonie.”

Christa: “De ontwikkeling van de korfbalsport is de laatste jaren hard gegaan. Korfbal was jarenlang een 3-vaks korfbal, met een middenvak zonder korf. Het doel van dat vak was om met samenspel de bal van het verdedigingsvak naar het aanvalsvak te brengen. Pas in 1991 werd het middenvak afgeschaft.” Daarna gingen de ontwikkelingen snel. De rieten korf werd in 2007 vervangen voor een hard plastic korf, het 1-vaks korfbal werd voor de D,E en F jeugd werd ook rond die tijd geïntroduceerd, vorig seizoen mochten alle clubs met kleinere velden spelen (het formaat werd gelijk aan het veldformaat in de zaal) en sinds dit jaar zijn de time-outs en maximaal 8 keer wisselen toegestaan.

Dat Devinco belangrijk is voor de korfbalsport blijkt wel uit de vele acties die landelijke navolging kreeg. Christa: “We kunnen wel stellen dat we landelijk trendsettend zijn. Kijk naar het palenproject voor alle basisscholen. Maar Devinco is de bedenker van de ‘Kangoeroe Klup’ waar welpen vanaf 4 jaar spelenderwijs met korfbal in aanraking kunnen komen, we hebben de grootste G-korfbal afdeling van heel Oost-Nederland waarbij we als enige club zelfstandig een G-toernooi organiseren, we organiseren als enige club van Nederland een toernooi voor de D, E en F jeugd. En we willen ook trendsettend zijn met duurzame nieuwe kleedkamers, door gebruik van zonnepanelen” Het is niet voor niets dat Devinco in 2009 tot ‘sportbestuur van het jaar’ werd gekozen.

“De fusie van Hellas en Korfoes tot Devinco was een optelsom ‘1 + 1 = 3’ “ Jos Israel

Jos vult aan: “Maar ons grootste succes moet nog komen! De huidige D-groep speelt momenteel hoofdklasse en door het goede trainersbeleid kan deze groep die nieuwe hoofdmacht van Devinco worden en hoger komen te spelen dan we ooit hebben gespeeld. De fusie van Hellas en Korfoes tot Devinco was een optelsom ‘1 + 1 = 3’. Dat geldt niet alleen voor het ledenaantal, van 100 leden per club nu naar 330 leden voor Devinco, maar ook de saamhorigheid en enthousiasme binnen de club stuwt ons als club naar nieuwe hoogtes.”

Jos staat nu langs de lijn als ouder van zijn spelende kinderen en kijkt nu ook anders tegen de club aan. “Als je niet dagelijks bezig bent met de club, maar letterlijk aan de zijlijn staat en kijkt wat er gebeurt dan lijkt alles gewoon maar dat is het niet. Het is allemaal zó goed geregeld. Van kantinediensten tot trainers. Alles klopt gewoon. Mijn zoon heeft interesse om als scheidsrechter op het veld te staan en krijgt bij zijn eerste wedstrijd bij de F-jes begeleiding van één van de beste scheidsrechters van de club. Trainers worden begeleid om beter trainen te kunnen geven, trainers van de Kangoeroe Klup gaan met de kinderen mee als ze naar de F groeien. Het bekende gezicht voor de kinderen blijft. Er wordt over alles nagedacht.”