DEVENTER – Zaterdagmiddag om 14.30 klonken opeens de bekende klanken van ‘Go-Ahead is niet te kraken’ door de Deventer binnenstad. Niet toevallig, want precies op dat tijdstip verrichtte jhr. mr. T.A.M.A. van Humalda van Eysinga, burgemeester van Deventer, honderd jaar geleden, op 2 mei 1920, de aftrap van de wedstrijd Go-Ahead-VOC. Dat de rood-gelen met 3-0 van de Rotterdammers wonnen, was natuurlijk prettig, maar het was – helemaal in retrospectief – vooral een iconisch moment: de allereerste wedstrijd die Go-Ahead speelde op het veld ‘aan den Brinkgreverweg’, zoals het toen nog heette. De huidige Vetkampstraat bestond nog niet eens, en dat het stadion vijf decennia later ‘Adelaarshorst’ zou gaan heten, kon toen al helemaal niemand vermoeden.

Het nummer ‘Go-Ahead is niet te kraken’ staat al enige tijd op het repertoire van het bekende draaiorgel ‘De Turk’. Jan Webbink van de stichting die het orgel beheert (https://www.draaiorgeldeturk.nl/) vond het jammer dat de officiële festiviteiten rond ‘100 jaar Vetkampstraat’ vanwege de coronacrisis niet konden doorgaan. Hij bood de stichting Niet te Kraken aan om het jubileum op deze welluidende manier toch enige luister bij te zetten, en ook orgelman Patrick Versteeg was graag bereid zijn instrument daarvoor even op te poetsen. De stichting Niet te Kraken op haar beurt overhandigde een exemplaar van het boek ‘Honderd jaar Vetkampstraat’ aan Chrisjan van Marissing van boekhandel Praamstra en Erwin Rouwendal van Bruna. Het boek is nu namelijk ook in de boekhandel in Deventer en een aantal omliggende plaatsen te koop. Zie voor een overzicht: https://www.niettekraken.nl/verkooppunten-boek-100-jaar-vetkampstraat/.

Het draaiorgel is trouwens van een nog respectabeler leeftijd dan de Adelaarshorst: het werd in 1908 in Parijs gebouwd, toen Go-Ahead nog een onbetekenend clubje in de Tweede Klasse Oost was. Het lied ‘Go-Ahead is niet te kraken’ is daarentegen weer veel jonger. Dat dateert uit 1967, maar is inmiddels wel een Deventer klassieker. Net als draaiorgel ‘De Turk’, Go-Ahead (Eagles) en het nu honderdjarige stadion de Adelaarshorst.

Vorig artikelDodenherdenking in Schalkhaar: kippenvel bij repetities
Volgend artikelJUMPER de Diersuper: ‘Als hoofdsponsor op Eagles-shirt is een eer’