DEVENTER – Er moeten bordjes komen bij standbeelden van historisch controversiële figuren in Deventer. Dat willen de lokale fracties van D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. De bordjes met informatie over de persoon op het voetstuk moet meer context bieden.

Als het aan de vier partijen ligt komen er niet alleen bordjes bij standbeelden, maar bij alle verwijzingen naar historische personen die in de openbare ruimte op een voetstuk gezet worden. Te denken valt ook aan bijvoorbeeld straatnaamborden.

Met alle Black Lives Matter-protesten die momenteel wereldwijd spelen, is het volgens de partijen duidelijk geworden dat er een grote vraag is naar een veelkleuriger beeld van de geschiedenis. Door kritisch te kijken naar controversiële daden en nieuwe inzichten toe te voegen denken ze de historie te kunnen verrijken.

Historische context
Stefan van de Graaf van D66: “Ook in Deventer kennen we verwijzingen naar historische beelden en straatnaambordjes. Het zou goed zijn als we meer historische context bieden door bordjes erbij te plaatsen en daarop uit te leggen wat hij of zij gedaan heeft en hoe deze daden stroken met de waarden van nu.”

D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA benadrukken dat de geschiedenis van controversiële personen niet verdwijnt door beelden te verwijderen of te bekladden. De partijen hebben een motie ingediend waarbij ze vragen om ook historische verenigingen en maatschappelijke belangengroepen te betrekken bij het plan.

Standbeeld Steyn
In 2017 werd het standbeeld van de voormalige president Marthinus Theunis Steyn van Oranje Vrijstaat bij het station twee keer beklad. Beide keren werd het woord ‘racist’ op het beeld gespoten. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelSluiskwartier combineert historie met nieuwbouw
Volgend artikelWeerbericht zaterdag en zondag