Goed nieuws voor huishoudens uit Deventer: de tarieven van variabele energiecontracten gaan flink omlaag. Per 1 juli zullen de tarieven van variabele energiecontracten gemiddeld met 6,6 procent dalen. Hiermee zijn de variabele tarieven weer op het niveau van 2016. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een energiecontract met variabele tarieven.

Energierekening daalt met gemiddeld 6,6 procent

Volgens energieleverancier Oxxio zal de jaarlijkse energierekening voor huishoudens met een variabel contract met gemiddeld 149 euro dalen, uitgaande van een gemiddeld verbruik van 2800 kWh stroom en 1200 m3 gas. Vattenfall rekent op een daling van 112 euro, op basis van een verbruik van 3500 kWh en 1500 m3. Bij Eneco gaan de tarieven het hardst omlaag. Zij gaan uit van een daling van 158 euro op jaarbasis. Essent spreekt van een lagere daling, namelijk een verlaging van de energierekening van gemiddeld € 69,- per jaar, inclusief btw. Al met al zijn de gastarieven met gemiddeld 20,41 procent het meest gedaald, tegenover een daling van 9,62 procent voor het tarief van stroom. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor deze daling: de economische gevolgen van de coronacrisis, de zachte winter, én de olieprijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi Arabië.

Verschil tussen vaste en variabele energietarieven

Consumenten die een energiecontract afsluiten, kunnen kiezen voor een energiecontract met vaste of met variabele energietarieven. Als mensen kiezen voor een vast tarief, dan staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast voor de gehele contractperiode. Als de energieprijzen opeens stijgen, dan zal de klant daar dus geen last van hebben. Aan de andere kant kunnen zij ook niet profiteren van dalende energietarieven. Bij een energiecontract met variabele energietarieven, kan de leveringsprijs tijdens de contractperiode wijzigen. De tarieven zijn dus variabel en veranderen twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Als de tarieven stijgen, dan zal de klant dus meer geld kwijt zijn aan energie. Het gaat hier alleen om het tarief voor gas en stroom. De overheidsheffingen, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerkosten zijn gelijk voor vaste en variabele prijscontracten.

Overstappen blijft aantrekkelijk

Consumenten die niet overstappen als hun huidige energiecontract afloopt, gaan automatisch over op een energiecontract met variabele tarieven. Ondanks de daling van de variabele energietarieven, zijn de meeste variabele tarieven nog steeds hoger dan vaste energietarieven. Zo is een éénjarig energiecontract met vast tarief op jaarbasis gemiddeld 50 euro goedkoper dan een variabel energiecontract. Daarom loont het nog steeds om door middel van energieprijzen vergelijken te over te stappen naar een andere aanbieder. Op dit moment zijn de energieprijzen historisch laag. Als men nu kiest voor een energiecontract met een vast tarief, dan zetten zij deze lage prijs voor de gehele contractperiode vast. Bovendien profiteert de klant ook nog eens van aantrekkelijke kortingen en welkomstpremies. Op deze manier bespaart men tientallen euro’s per jaar.