Ben jij van het type lekker lang liggen op een handdoekje of meer van hiken en mountainbiken door de bossen?  Lekker luieren op het strand, hangen in een tuinstoel of dobberen op een opblaaskrokodil. Voor de een is dit de ultieme vakantie, voor de ander een gruwel. Die laatste groep is veel liever actief. Een outdoorvakantie is wat ze willen.

Fjällraven is een merk met een verhaal

Zo’n vakantie wordt steeds meer populair. Niet voor niets doet een outdoormerk als Fjallraven het bijzonder goed. Dit is dan ook niet zomaar een merk voor stoere lieden, maar een merk met een verhaal.

Het is 1960 als de Zweed Åke Nordin tijdens zijn vele tochten door de Scandinavische bossen erachter komt dat hij eigenlijk geen geschikte rugzak kan vinden. Hij besluit er zelf een te maken. Eentje die waterdicht en sterk is en goed op de rug zit. De eerste Fjallraven rugzak is geboren.

Hij pakt nog even door want hij ontwerpt ook een waterdichte tent die zelfs bij Zweeds winterweer nog comfortabel is. Dan creëert hij ook maar direct wind- en waterdichte outdoorbroeken en -jacks.

De Fjällraven Kånken is populair onder scholieren

In 1978 ziet de Kånken het levenslicht. Dit is de meest populaire rugzak van Fjällraven die niet alleen door natuurliefhebbers, maar ook door scholieren wordt omarmd. Deze Fjallraven Kanken, in zijn vele kleuren, is tot op de dag van vandaag een hit onder de schoolgaande jeugd.

Het bijzondere van deze rugzak is dat een deel van de omzet wordt besteed aan projecten om de natuur te behouden. In de jaren tachtig was het doel de arctic vos te redden, die met uitsterven werd bedreigd. Niet voor niets kwam deze vos op het logo van Fjällraven terecht. Nadat dit goed gelukt was, werden ook andere nationale en internationale doelen ondersteund voor het behoud van de natuur.

Wie nu op outdoorvakantie besluit te gaan en door de bossen wil rossen met mountainbike of als hiker, moet ook bewust zijn van het behoud van die natuur. Op de paden blijven, niets vernielen, en wie kiest voor een rugzak van Fjällraven draagt ook nog eens een steentje bij aan projecten voor een duurzame wereld en behoud van natuur.

Vorig artikelDeventer wil in 2021 11 miljoen euro investeren in openbare ruimte en infrastructuur
Volgend artikelReal Human Bodies komen naar Schalkhaar