DEVENTER – De stichting Ekiko verstrekt ingepakte koffertjes voor kinderen die in een crisissituatie uit huis worden geplaatst. Het komt vaak voor dat kinderen met lege handen op hun nieuwe plek aankomen. Voor de kinderen is het fijn om eigen spulletjes te hebben zoals een pyjama, tandenborstel en een knuffel. Voor de pleegouders is het ook heel fijn omdat zij zich in die crisissituaties namelijk direct op de zorg van de kinderen kunnen richten, in plaats van het regelen van praktische zaken.

In de crisissituatie is er namelijk vaak geen tijd voor het inpakken van een koffer voor de kinderen. De enige koffer die zij bij zich hebben is een onzichtbare, met emotionele bagage. De stichting is in 2013 in Twente opgericht en daar worden maandelijks ongeveer 30 koffertjes uitgedeeld.

Pleegouder Geke: “De koffertjes van Ekiko zijn ongelofelijk waardevol. Als pleegouder kun je meteen de aandacht op het kind vestigen en hoef je niet eerst naar de winkel om ondergoed, kleren en een pyjama te kopen. Dat is sowieso een probleem als een kind ’s avonds laat of middenin de nacht uit huis wordt geplaatst. Er zitten echt heel schrijnende gevallen tussen. Het koffertje van Ekiko maakt dan het verschil. Je kunt het kind meteen de rust en de warme plek geven die het op dat moment heel hard nodig heeft.“

In de regio van Deventer bestond een dergelijk initiatief nog niet, maar Anouk Boveree, medewerker beleidsuitvoering Jeugd van de gemeente Deventer, zegt erg blij te zijn met dit initiatief en geeft aan dat de koffers erg goed worden ontvangen: “de kinderen zitten in een moeilijke fase van hun leven en hebben al veel meegemaakt, maar ze zijn heel blij met de koffer en de spulletjes die voor hunzelf zijn.”

Iedere koffer heeft een waarde van ongeveer 150 euro en is de inhoud naar de leeftijd en het geslacht van het kind afgestemd. Wil jij Ekiko helpen en het verschil maken in het leven van een pleegkind? Je kan je aanmelden als donateur of sponsor. Elk bedrag wordt op prijs gesteld en kan worden overgemaakt op rekeningnummer: NL05 RABO 0347 9951 28 ten name van Ekiko West-Overijssel.  De stichting bestaat enkel uit vrijwilligers, aan wie geen loon wordt toegekend. Wil je vanuit een bedrijf geld, goederen of diensten beschikbaar stellen? Of ons op een andere manier sponsoren? Dan horen we heel graag van je. Neem contact op met Ekiko via ekikowestoverijssel@gmail.com.