DEVENTER – Het openbaar groen in Deventer heeft het zwaar door aanhoudende droogte. De gemeente krijgt veel meldingen van ongeruste mensen. Daarom informeren we u over wat de gemeente doet om schade te voorkomen en over hoe de gemeente omgaat met water.

De gemeente treft maatregelen om de gevolgen van droogte zo veel mogelijk te voorkomen. De verwachting is dat we steeds meer van zulke extreem droge en hete zomers gaan krijgen. De gemeente speelt daar zo goed mogelijk op in.

Zorgvuldig met water
De gemeente en Het Groenbedrijf gaan zorgvuldig om met water. We geven alleen water aan pas ingeplante groenstroken en heel jonge bomen. Niet met drinkwater uiteraard, maar met water uit bijvoorbeeld de havenarmen en grote vijvers. Met toestemming van het waterschap.

Takken breken af
De gevolgen van de huidige hittegolf op het groen zijn groot. Overal is te zien dat het gras is verdroogd. Ook planten en bomen hebben het zwaar. Doordat bomen geen vocht opnemen, kunnen gezonde takken uit bomen breken. Hiervan hebben we meerdere meldingen gehad. Om te voorkomen dat er schades ontstaan, worden dergelijke takken uit de bomen gehaald. Ook laten bomen meer blad vallen, een natuurlijke reactie op vochtgebrek.

Gras wordt snel weer groen
We maaien tijdelijk geen gras. Planten groeien nu nauwelijks, gras ook niet.  Het is beter om het gras in droge periodes met rust te laten. Na de droogte krijgen dorre, bruine grasvelden hun groen weer snel terug. (Bron: deventer.nl)