We kijken met een nieuwe blik naar Deventer. Wat vinden wij bijzonder aan onze gemeente? Deventer is een authentieke, eigenwijze en vernieuwende Hanzestad. Deze week spreken we met Beer, Bird en Malou van restaurant BIRD. Zij waren slechts twee dagen open toen de ‘intelligente lockdown’ kwam. Hun horecadroom moest op pauze, maar nu laten ze Deventer eindelijk kennismaken met hun unieke Aziatische eetbeleving. 

DEVENTER – Daar stonden ze, die bewuste zondagmiddag. Verse ingrediënten bij de hand, stomende pannen vol kruidige gerechten, gastvrije glimlach paraat; klaar voor de derde dag van hun horecadroom. Maar toen klonken de woorden van minister Bruno Bruins: ‘Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18 uur vandaag de deuren’. Zo kon het gloednieuwe restaurant Bird, dat op 13 maart openging, op 15 maart weer dicht.

Zwaar weer
“We dachten: laten we gewoon opengaan op vrijdag de 13e. Kunnen we die dag een positieve draai geven”, kijkt Beer Mungla inmiddels lachend terug. “Maar het was heel raar. We zagen zo’n lockdown natuurlijk helemaal niet aankomen. Zo werd iets waar je jaren van droomt en keihard voor werkt ineens stopgezet.’’

De sluiting die tot 6 april leek te duren, duurde ineens tot 28 april en uiteindelijk zelfs tot 1 juni. Bijna drie maanden gedwongen stilzitten, dat is niets voor horecamensen. “We zijn gewend om keihard te werken en nu bleef het bij brainstormen over de toekomst. Gelukkig konden we dankzij goede regelingen met de familie Andrée (mede-eigenaren) blijven bestaan.’’ De echte kennismaking met de stad werd uitgesteld, al zochten de ondernemers creatieve manieren om zichzelf te laten zien. “We maakten in die periode wel ‘bubble tea’, een van oorsprong Taiwanese thee met tapiocaballetjes. Niet voor de omzet, maar om mensen te laten zien waar BIRD voor staat.’’

Horecadroom
Nu steekt Mungla met twee borden de Wellekade over. In de brandende zon, op weg naar het welbekende Welleterras. Zijn broer Bird zwoegt in de keuken, waar de temperatuur de dertig graden ruimschoots passeert. Ondanks het zwakke windje door de zaak. Meer dan tien jaar dromen wordt nu werkelijkheid. “Tien jaar geleden werkte ik nog als afwasser bij El Popo, Bird in de keuken en Malou in de bediening. We raakten bevriend en droomden samen al over het opzetten van een eigen zaak.’’

Toch ging ieder even zijn eigen weg. Beer vertrok onder meer naar een bartendingschool in Thailand, Malou werkte in de horeca op Curaçao en Bird kookte bij verschillende toprestaurants in de Randstad. De afgelopen jaren keerden ze allemaal terug naar hun ‘thuis’ Deventer. En toen Serge Andrée hen benaderde om een nieuw restaurant te beginnen in het pand van de Tobbe werd de droom direct weer opgepakt. “Dichtbij onze familie en vrienden, met misschien wel het mooiste uitzicht van Deventer. We kunnen nu eindelijk laten zien wat we Deventer te bieden hebben.’’

Aziatische eetbeleving
Met Beer als barman, Malou als gastvrouw en Bird als chef-kok bieden ze een persoonlijk concept, waarbij beleving centraal staat. Een avond bij BIRD lijkt in niets op een standaard etentje. “Meestal ga je naar een restaurant en bestel je één gerecht op één bord. Bij ons niet. Bird en ik zijn met onze Thaise achtergrond opgegroeid met de Aziatische eetbeleving, waarbij eten draait om delen en samenzijn. Dat fijne gevoel uit onze jeugd willen we onze gasten ook bieden. Daarom krijg je bij ons altijd een tafel vol met kleine gerechtjes die je met elkaar deelt.’’

Bird, naamgever en chef-kok, combineert smaken uit heel Azië tot bijzondere gerechten. Modern Asian, noemen ze het. “Geen authentieke recepten, maar een eigentijdse twist. Bijvoorbeeld met westerse ingrediënten die we er zelf goed bij vinden passen. Zo is elk gerecht bijzonder, combineren we verschillende keukens en geven we onze eigen smaak en identiteit door in de gerechten.’’

Vooruit
Terwijl we vanaf het dakterras uitkijken over de IJssel zien we het Welleterras langzaam voller worden. Mensen schuiven bij elkaar onder de parasols, maar wel op anderhalve meter. Het nieuwe normaal krijgt langzaam vorm in de horeca. Gelukkig voor Beer, Bird en Malou weten Deventenaren BIRD goed te vinden, ondanks de horrorstart in maart. Hun horecadroom kan nu écht waargemaakt worden.

Beer Mungla is voorzichtig. “Op dit moment zijn we al heel blij dat we gewoon ‘normaal’ ons werk kunnen doen. Vooruit kijken is nog moeilijk. De komende jaren willen we vooral mensen laten genieten van onze passie, de eetbeleving waarmee wij zijn opgegroeid. Daarmee hopen we natuurlijk een aanwinst te zijn voor de stad.’’

Door: Luuk Talens