Toen in de vroege middeleeuwen Deventer net om de hoek kwam kijken op de Europese kaart waren er nog geen gezellige stedenuitwisselingen. De kleine portus had bij binnenkomst geen bordje staan met zustersteden. Toch vonden de noordelijke Denen het in 882 de hoogste tijd voor een bezoekje aan Deventer. Verkleed als Vikingen kwamen ze de IJssel afdrijven totdat ze iets leuks van hun gading zagen. Plunderen, verkrachten en in de fik steken. Dat werk. En hup, door naar Zutphen waar het ook koopavond was.

Om onverklaarbare redenen kreeg het nieuwe film- en theaterhuis van Deventer in het begin ook de naam Viking. Ongeveer op de plek waar hun naamgenoten aan wal staken om Deventer zwaar te teisteren. Ook de nieuwe Viking zorgde voor veel, vooral ondergronds leed en financiële schade. Deventer werd voor de tweede keer geplunderd. Het verhaal is verder genoeglijk bekend. De Telegraaf van het Oosten had zijn anti-regenten pen weer eens goed in de azijn gedoopt. Het werd een bijna eeuwigdurend feuilleton. The Lord of the Rings was daarbij vergeleken een kort verhaal. Onderweg sneuvelde er van alles. Zelfs een heuse wethouder. Vanaf de oude kantelen deden ook de omwonenden een duit in het zakje. Wat weer voor even zovele verhalen zorgde in de lokale pers.

Uiteindelijk bemoeide het hele dorp zich er mee. Typisch Deventer. De naam van het nieuwe film- en theaterhuis werd nog wel veranderd. Verstandig, want met de Vikingen zal Deventer nooit een mooie band opbouwen. Komende maand is het dan eindelijk zover. Ze gaan open en dat is maar beter ook. De lokale cultuurbubbel zal ongetwijfeld blij zijn met dit witte pareltje aan de IJssel. Er was nog één klein dingetje: liever geen fietspad vlak langs het terras. Ja, hoor eens, zo krijg je natuurlijk nooit de allure van de Randstedelijke cultuurscene. Blijft het toch nog een beetje een thuisbioscoop.