COLMSCHATE – Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. “Moet kunnen toch!”, “Ík kan dat wel tegelijkertijd!” Of… valt dat tegen en zitten er toch ook risico’s aan vast? Leerlingen uit de groepen 7-8 van OBS Kolmenscate uit Deventer hebben vrijdag 11 september een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het doel van de les is om leerlingen meer bewust te maken van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar speelt bij 18% afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5; Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval? Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn.

Tijdens de gastles is gesproken over hoe je afleiding in het verkeer kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Ook was er aandacht voor het luisteren van muziek in het verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat 4,8% van de fietsers die door een ongeval in het ziekenhuis terecht komt, op het moment van het ongeluk muziek luisterde. Wanneer je het geluid met beide oren hoort, reageer je sneller op ander verkeer en kan je het geluid beter lokaliseren.

MONO – Op de fiets? Even niets… is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Deventer en ROV Oost- Nederland.