Hier en daar hoor je ze al. Het geluid van de herfstbokkige mannen die niet kunnen wachten. De Hornbachers voor wie elk gevallen blad een prooi is. Die hun mannelijkheid met minimaal een meter verlengen. De droge zomer zorgde er voor dat het weer wat eerder gebeurt. En tenslotte is ook de R weer in de maand. Moeten we onszelf weer beschermen tegen het gure weer. Vroeger met levertraan die naarmate de tijd vordert in de overlevering steeds walgelijker van smaak wordt. Nu met een griepprik voor de grijze golf en enig aanvullend vitaminemateriaal. Maar de altijd voorspelbare herfstdepressie heeft dit jaar een afwijkende vorm gekregen.

Een andere R speelt de hoofdrol. De nieuwe influenza die influencers vorige week deed struikelen over hun volgers. Want ja, als je hele dag vooral onbelangrijke dingen wilt delen met je volgers, gaat er wel eens één de mediamist in. En weer door. Want er zijn onderwerpen genoeg. Maar de nieuwste R regeert en regeren is vooruitzien. En dat lukt nou net niet. Iedereen gaat dus voor zijn eigen hachje. Terwijl de jonge bezoekers van de horeca weer wat hout in de besmettingshaard gooien, kiest diezelfde horeca voor de rol van het gepeste schoolkind. Bully Mark is weer aan het pesten. Maar ze blijven inventief en hem uitdagen. De terrassen moeten ook in de winter gewoon openblijven. En met de verwende Hollandse kinderen als klant weet je wat dat betekent. Niet zoals in Zweden een deken over elke stoel voor als je het koud krijgt.

Of in Engeland waar de girls nog tot in december met hun naveltruitje buiten lopen. Om over de boys nog maar te zwijgen. Nee, hier gaat dan de heater aan. Maal honderd. De Brink één groot verwarmd Winter Wonderland. Waarop complotdenkers weer zeggen dat het allemaal wel meevalt met die klimaatverandering. Het is te hopen dat wel snel kunnen zeggen: R was eens.