DEVENTER – Is het nou allemaal kommer en kwel in de muziek en entertainment door Corona? Nee, er zijn zelfs in deze onvoorspelbare tijden positieve signalen waar te nemen. Deventer Songwriter en Theatermaker Frank Blueka legde zich niet neer bij de cancelling van zo’n beetje al zijn optredens in 2020. Van de 90 geplande optredens gingen er amper 15 door. Een fikse aderlating natuurlijk. Maar er was tijd, er was thuiswerk en er was het geluk van veel geplande studiotijd in de stilval van Corona.

Hard aan het werk in de studio dus. Thuiswerken in de eigen “White Room Studio” in Deventer en samenwerking met arrangeur- producer Raymond van der Vechte uit Raalte. De twee waren eind 2019 in samenwerking gegaan en er lag veel nieuw materiaal met een moderne inslag. De twee combineren een akoestische sound met beats en een sferische flow. Zo ontstaat er haast een filmische verbreding van de akoestische sound waar Frank Blueka bekend om staat.

Frank Blueka heeft als songschrijver al aardig wat songs op zijn naam staan. Zo’n veertig songs staan Buma-Stemra geregistreerd en zijn op de internationale digitale kanalen te vinden. Het echte hit werk is tot dusver uitgebleven. Al moeten we het in folk kringen hooggewaardeerde ‘Spancil Hill’ en de veel luisteraars trekkende ‘Waltzing Matilda’ niet uitvlakken. Frank lijkt zich niet zo druk te maken om het schrijven van hits. Songs schrijven en mooie muziek maken staat voorop.

Raymond van der Vechte is een creatieve producer-mixer uit Raalte die zelden de publiciteit zoekt. Hij heeft echter aan muzikaal werk geen gebrek. Hij wordt van over de hele wereld gevraagd om arrangementen te schrijven en nummers af te mixen. Twee jaar geleden werkten beide al eens samen. Een fraaie bewerking van ‘Jersey Girl’ was daarvan het resultaat. Inmiddels is de samenwerking frequenter. Veel eigen werk lag er dus, maar doordat Frank steeds op de planken stond was er weinig tijd om eigen geschreven songs af te maken. Nu door Corona diende de extra tijd zich aan. De vruchtvolle samenwerking kreeg gestalte en verdieping.

Na keihard werken kwam er eind augustus de verassende single ‘Seven Years’ uit. Even wennen misschien voor de folk liefhebbers die Frank Blueka het liefst met een unplugged instrument zien. Desalniettemin, op YouTube sprong de song a snel richting de 20.000 views en dat zegt natuurlijk wel wat. Prachtige clip ook met drukke beelden van steden voor Corona en verstillende lege beelden tijdens Corona. In een soort centrifuge-stijl zijn de beelden met elkaar vermengd. De moeite zeker waard om naar te gaan kijken.

Een vervolg hierop is de tweede single ‘My Bird’. Vrijdag 6 november om 20:00u. zal de speciale videoclip van ‘My Bird’ unlocken. Daarmee is de Nederlandse release van ‘My Bird’ een feit. ‘My Bird’ zet de lijn door van akoestische sound, beats en sferische onderlagen. Een heel dynamisch nummer. De single ‘My Bird’ heeft ook een B-side: een unplugged versie van ‘Maybe Tomorrow’ van de Stereophonics. Nieuwsgierige muziekliefhebbers kunnen de songs muzikaal al vanaf begin november beluisteren op Spotify, Apple Music. Vrijdag 6 november is de Nederlandse officiële release van ‘My Bird’ met een unlock op YouTube om precies 20:00u. Iedereen is digitaal van harte welkom.

Frank Blueka is te volgen op Spotify, Facebook, Instagram en zijn website www.frankblueka.com. Raymond van der Vechte is te volgen op facebook en website: www.vandervechteaudioproductions.nl