De uitspraak dat je voor visie bij de opticien moet zijn, achtervolgt Mark de Derde al heel lang. We hebben ons er intussen bij neergelegd. Het komt er niet van. De nieuwe klemmende wens van het volk is ‘perspectief’. Voor na het virus. Dat is lastig wanneer je niks kunt beloven. Elke persconferentie schuift het perspectief weer wat verder weg. Highlights worden uit de agenda gestreept. Ouders houden thuis hun eigen persconferentie om hun kinderen te vertellen welk feestje er nu weer aan hun neus voorbijgaat.

Sinterklaas verdampt waar je bij staat. Dus heet het dat voor Spanje code rood geldt en de Sint zijn werkpaleis in Madrid niet mag verlaten. Dat de schimmel vogelgriep heeft. Ze gaan er zelf nog in geloven. En door. Want perspectief zal en moet er zijn. In Engeland en Duitsland waren ze er al uit, maar nu lijkt ook Nederland zich er bij aan te sluiten: kerstmis gaat in 2020 hoe dan ook door. Het is nu al gezellig onrustig in de wijken. De eerste kerstversieringen zijn een feit. Kerstbomen al besteld bij de tuincentra. Een griepprik missen is tot daar aan toe, maar die boom pakken ze ons niet af. Deventer kan zijn Brink-kerstboom dit jaar maar het best voor 5 december plaatsen.

Doen ze veel ouders een groot plezier mee. En als alle gesloten horeca voor hun deur nu ook een mooie boom neerzetten, wordt het toch nog een gezellig kerstgebeuren in de Huiskamer van Deventer. Beloven wij om langs te komen om iets ‘to go’ mee te nemen. Naar huis dus, waar we naarmate de tijd vordert steeds minder mensen mogen uitnodigen. Het scheelt wel ontzettend veel gedoe en discussie over wie er dit jaar aan de kerstdis mogen aanschuiven. Vluchten naar de horeca kan niet meer. Dat wordt het gemeenschappelijk kerstperspectief. Dat, als de landelijke avondklok klinkt, er voor niemand plaats is in de herberg.

Vorig artikelGeen intocht wel een gave Sinterklaasfilm in Diepenveen
Volgend artikel25 markante Deventernaren beschreven in boek