DEVENTER – Het eerste Parentshouse in Deventer heeft haar deuren geopend en is volledig bewoond. Ouders in een scheidingssituatie hebben hier een woonplek gevonden waar ook hun kinderen graag zijn.

Al voor de openingsdatum hebben de eerste ouders zich aangemeld. Met als gevolg dat drie ouders midden in een ingrijpende gebeurtenis van hun leven, passende woonruimte tot hun beschikking hebben waar ze hun kinderen kunnen ontvangen en in alle rust alles wat nodig is voor een scheiding, regelen.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin. Gedwongen samen moeten blijven wonen omdat andere geschikte woonruimte ontbreekt is voor alle gezinsleden niet wenselijk. Ook steeds wisselende woonplekken bij bijvoorbeeld grootouders, vrienden of familie is geen goede optie. Vaak leidt dit tot verergering van de problematiek zoals isolement, baanverlies, schulden, emotionele en psychische schade. Dit geldt voor zowel de betrokken ouders maar vooral ook voor de kinderen. In gesprek met de huidige bewoners Uilke, Sonja en Gerald, geven zij alle drie aan dat het Parentshouse een oplossing biedt; een fijne woonplek in een rustige wijk.

Uilke: ,,In veel gevallen is samenleven na het besluit om te gaan scheiden erg lastig. Vaak hoor je dat men het een tijdje probeert maar dat dit voor onrust, irritatie en vaak ook ruzie zorgt. Iets waar de kinderen als eerste de dupe van zijn. Het Parentshouse Deventer heeft de taak op zich genomen de kinderen en daarmee de ouders te beschermen door een woonplek te bieden aan een van de ouders”. Sonja: ,,Er valt voornamelijk een hele last van je af doordat je gewoon even een plek hebt voor jezelf en waar je ook je kinderen zo vaak als je wilt kunt laten komen en zelfs kunt laten logeren. De kinderen onderling hadden elkaar al gauw gevonden, kunnen goed met elkaar, doen een spelletje samen en gaan koken voor ons allen. Echt heel erg leuk. Het is gewoon fijn dat je zonder spanningen, irritaties en stress, tijd met je kinderen kunt doorbrengen en voor hen is het fijn om in rust bij je te kunnen zijn.”

Uilke vertelt verder over hoe hij het Parentshouse samen met zijn kinderen ervaart: ,,de woning is zeker groot genoeg voor het aantal bewoners en is erg netjes en modern ingericht. Naast de mogelijkheid de kinderen op de eigen kamer te laten slapen bestaat er ook een logeerkamer waar kinderen gebruik van kunnen maken. Naar mijn idee een ideale oplossing, zeker bij wat oudere kinderen. Uiteraard was het wennen aan de manier van leven, dit lijkt studentikoos, maar na enkele weken gaat dit prima. De gezamenlijke woonkamer en andere voorzieningen worden goed benut en zorgen voor de nodige gezelligheid. Er worden gezamenlijke boodschappen gedaan en voor elkaar gekookt.”

Alle drie de ouders geven het belang van rust aan, voor henzelf maar vooral ook voor de kinderen. Sonja:,, als je ergens mee zit kun je tips krijgen van elkaar. Maar het allerbelangrijkste is dat je tot rust komt en zonder stress op zoek kunt naar passende woonruimte voor jezelf en voor je kinderen. Gerald vult aan:,, een fijne plek, ik kan tot mijzelf komen in alle rust ook voor de kinderen”. Uilke beaamt dit en vertelt: ,,De kinderen moeten ook wennen aan de situatie. Voor mijn kinderen is het fijn hier vrienden van school en uit de stad te kunnen bezoeken en te ontvangen. Wonen in een PH brengt mij tijd voor mijzelf om goed na te denken over de situatie waarin ik ben beland. Je wordt niet dagelijks geconfronteerd met je voormalig partner en daarmee het verdriet omtrent de scheiding. Dit zorgt er oor dat je beter in je vel gaat zitten en juiste beslissingen kunt nemen voor de toekomst, zowel voor jezelf als voor de gezamenlijke zorg over de kinderen. Deze periode is een uitstekende oefening te wennen aan het co-ouderschap. Dit kan met vallen en opstaan gaan, maar wanneer het je lukt goede afspraken te maken, is dit een verrijking voor bijvoorbeeld het vastleggen van een zorgplan”

Op de vraag of ze het andere ouders aanraden geeft Gerald ook namens de andere twee aan:,, ik zou het andere ouders aanraden, een nieuwe omgeving, contact met andere bewoners en je kan zelf tot rust komen. Ook de kinderen. Je kunt praten over ieders situatie, je leert elkaar kennen en kunt steun bieden aan de ander”

Een scheiding heeft een impact op het hele gezin. Wij, bestuur van de Stichting Parentshouse Deventer, vinden het daarom belangrijk dat kinderen kunnen blijven rekenen op nabijheid van beide ouders. Door in de stad en bij voorkeur in de wijk te blijven wonen, kunnen de vertrekkende ouder en de kinderen hun leven zo veel mogelijk samen voortzetten. Ook kunnen zij hun sociale leven, zoals vrienden, sport en school, laten doorgaan. Het maakt het vervullen van het co-ouderschap beter mogelijk en het geeft de nodige rust en ruimte om de volgende stap te kunnen maken in de verwerking van de ingrijpende veranderingen als gevolg van de scheiding.

Vorig artikel62 nieuwe COVID-19 besmettingen in de gemeente Deventer
Volgend artikelFilm Deventer Moordzaak valt in de prijzen op Seattle Film Festival