DEVENTER – Sinds de tweede lockdown is er sprake van verdubbeling van cybercrime in Overijssel, de meeste meldingen zijn in Deventer. Van september tot en met november is het het aantal cybercrime-meldingen verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder (+156,9%). Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

In het najaar van dit jaar registreerde de Overijsselse politie 131 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 51 meldingen.
Van januari tot en met november 2020 kregen 4,6 op de 10.000 Overijsselaars te maken met cybercrime. Relatief weinig ten opzicht van het landelijk niveau met 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders.

In Overijssel vallen inwoners van de gemeente Deventer relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 8,7 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners.
Ook in Kampen (8,5), Hof van Twente (7,4) en Haaksbergen (7) zijn relatief gezien veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Hellendoorn. Hier vonden in 2020 tot aan november 1,7 incidenten per 10.000 inwoners plaats.

Bekijk meer informatie over het onderzoek, regionale resultaten en visuals op:
https://www.vpngids.nl/nieuws/cybercrime-neemt-verder-toe-tweede-coronagolf/

Vorig artikelBewusteloze man gered uit brandend appartement
Volgend artikelNiet normaal, deze bom ging af in woonwijk (video)