We zouden het door alle virusdrukte bijna vergeten, maar tussen de lockdowns door mogen we op 17 maart weer eens naar de stembus. Voor de Tweede Kamer nog wel. En dan is er zoals elke keer, voor elk wat wils. En nog steeds zijn er groepen die zich niet gehoord voelen. Toch bedraagt de eerste score van de partijkaravaan die zich heeft ingeschreven voor de verkiezingen 89. Wat leven we toch in een heerlijk democratisch land. Want een tweepartijenstelsel als in de zogenaamd ‘Verenigde’ Staten van Amerika blijkt toch ook niet alles. Een schrale troost is dat het vorige week wel weer toptelevisie gaf. Geen enkele Netflix serie kan op tegen CNN Live. Altijd Breaking News. Letterlijk dit keer. Want toen de laatste loftrumpet van generaal Donald klonk, beklom zijn cavalerie als een stel hongerige ratten de trappen van het Capitool.

De rest is geschiedenis. Kan ook in Nederland gebeuren, hoorde je onmiddellijk. Je probeert het je voor te stellen. We hebben ooit wat surrogaat gele hesjes gehad. De John Deers van FDF zijn imponerend, maar leiden pr-matig niet tot samenwerking met andere groepen. En Viruswaarheid wordt langzaam weg gevaccineerd. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ieder voor zijn eigen. En dus trekt een bonte stoet van partijen, meningen, ideeën, complotten en dagdromers op naar de verkiezingen. Van De Republikeinen tot Code Oranje en van Healthy Earth tot de Feestpartij. Het hele Nederlandse landschap is vertegenwoordigd. Er moet door de partijen nog wel wat ondersteuning binnen gehaald worden én betaald als je echt mee wil doen. Maar er zullen er genoeg overblijven om ook voor jezelf straks een hokje rood te kunnen maken. Met een viruspotloodje dat je ook in Deventer mee naar huis mag nemen. Gratis. Dat verhoogt de opkomst. Het potloodformaat is wat zuinig, maar past wel precies in het bakje met de potloodjes van IKEA.