SCHALKHAAR – Een groep bezorgde parochianen van de H. Lebuinusparochie heeft huis-aan-huis in Schalkhaar een noodkreet verspreid over de op handen zijnde sluiting van de centraal gelegen Nicolaaskerk in het dorp. ,,Het sluiten van kerken lijkt onherroepelijk”, erkennen de briefschrijvers. ,,Maar de keuze die het parochiebestuur nu maakt om het Eucharistisch Centrum van Schalkhaar naar de Broederenkerk in Deventer te verplaatsen is ons inziens desastreus voor onze toekomst.”

,,We kunnen twee dingen doen”, stellen de initiatiefnemers. ,,Lijdzaam afwachten wat er gaat gebeuren of het bestuur van de H. Lebuinusparochie kenbaar maken dat dit geen goede keuze is met de nodige uitleg.”

Voordelen
Als voordelen van het aanhouden van Schalkhaar als Eucharistisch Centrum worden in de brief genoemd: de goede bereikbaarheid en de centrale ligging van Schalkhaar, de ruime gratis parkeervoorziening bij de kerk, de begraafplaats met urnentuin en strooiveld, de opbaarmogelijkheid bij kapel en kerk, de mogelijkheid gebruik te maken van het zalencentrum naast de kerk bij begrafenissen, feesten of vergaderingen en de goede staat van de kerk, ’t Koetshuis, de pastorie en de Vredeskapel.

,,Dit zijn allemaal faciliteiten die bij de Broederenkerk ontbreken”, menen de bezorgde parochianen. ,,Naast al deze praktische voordelen speelt een nog veel belangrijkere rol: de emotionele band van de parochianen met de H. Nicolaaskerk. Veel mensen zijn op leeftijd en net weer gewend aan het huidige Eucharistisch Centrum. De mobiliteit van deze groep wordt steeds minder. Onze overtuiging is dan ook dat sluiting van de Nicolaaskerk de nekslag betekent voor de katholieke geloofsgemeenschap in Zuidwest Salland.”

Goede weg
,,Een goede herder doet er alles aan om zijn kudde te leiden en bij elkaar te houden”, meent de initiatiefgroep. ,,De herder is liefdevol en zorgzaam en doet alle moeite om geen schapen te laten afdwalen. De kerkleiding (het parochiebestuur) zou ook een goede herder moeten zijn. Dat wil zeggen: vooral samen met de parochianen zoeken naar een goede weg voor de toekomst van onze geloofsgemeenschap. We stellen voor om niet lijdzaam af te wachten, maar het bestuur van onze zorgen op de hoogte te brengen.”

Om die reden wordt parochianen en sympathisanten van de H. Lebuinusparochie en inwoners van Schalkhaar gevraagd de verspreide steunbetuiging te tekenen en deze voor 15 februari a.s. in te leveren of mailen: bezorgdeparochianen@kpnmail.nl. De brief ‘In de schaduw van de stad’ en de te ondertekenen steunbetuiging kunt u via de links hieronder lezen en downloaden. (Bron: Inschalkhaar.nl)

Bijlage 1: Brief aan parochianen
Bijlage 2: Steunbetuiging H. Nicolaaskerk