DEVENTER – Grote groep ouderen ervaart problemen bij het zoeken naar geschikte huisvesting. Toen ruim 10 jaar geleden als gevolg van de financiële crisis de overheid flink moest bezuinigen moesten ook de bejaardencentra het ontgelden. Niet geheel ten onrechte want de formule raakte verouderd en de kosten voor de bejaardentehuizen rezen de pan uit. Deze woonvorm voor ouderen was wat uit de tijd geraakt.

Helaas werd verzuimd goede alternatieven hiervoor te bedenken met als gevolg dat veel senioren nu vaak gedwongen zijn veel te lang in te grote woningen te blijven wonen waardoor doorstroming op de woningmarkt wordt belemmerd. Vaak ook worden dure aanpassingen aan woningen uitgevoerd die door volgende bewoners weer ongedaan worden gemaakt.

Door particulier initiatief zijn mooie nieuwe woonvormen ontwikkeld die er veel meer op gericht zijn senioren in staat te stellen zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen zonder een beroep te hoeven doen op de samenleving voor zorghulp of woningaanpassing, waardoor niet alleen veel kosten, maar ook veel leed als eenzaamheid kan worden bespaard.

Een goede oplossing is door de Stichting Knarrenhof® ontwikkeld waar senioren vanaf ongeveer 55 jaar in een moderne vorm van de vroegere hofjes zelfstandig in levensloopbestendige woningen kunnen wonen en bewoners bereid zijn naar elkaar om te zien en waar nodig en mogelijk elkaar te helpen. Noem het maar “noaberplicht”  die net iets verder gaat. Veel zorg wordt door de groep zelf opgevangen waarmee de samenleving veel moeite en kosten bespaard blijft. In zo’n project van ca. 25 tot 30 woningen zijn zowel koopwoningen als soc. huurwoningen opgenomen. Ook wordt geprobeerd vrije sector huur aan te bieden. Een gemeenschappelijke ruimte zorgt ervoor dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten waardoor eenzaamheid wordt uitgesloten.

In Deventer is al 4 jaar een initiatiefgroep actief om het eerste Knarrenhofproject te realiseren, meerdere locaties zijn aangedragen en met gemeentebestuurders besproken. Ondanks de sympathie is het nog steeds niet gelukt een geschikte en betaalbare bouwlocatie te vinden. Medewerking van het gemeentebestuur is hierbij onontbeerlijk. Voor deze doelgroep mogen de stichtingskosten niet te hoog zijn om tot betaalbare woningen te komen. De grondkosten vormen daarbij een belangrijke factor. Ook niet iedere locatie is geschikt. Naast een aantrekkelijk plekje waar ouderen met plezier kunnen wonen, moeten ook winkels en een opstapplaats voor het openbaar vervoer niet erg ver weg zijn.

De belangstelling voor dit soort woonvormen neemt sterk toe. Zelfs diverse landelijke politieke partijen hebben Knarrenhof of moderne hofjes nu in hun verkiezingsprogramma staan. Maar wij willen niet in Den Haag wonen maar in Deventer. Hier staan nu al jarenlang meer dan 450 mensen ingeschreven, daarmee staat het in de top 10 gemeenten in Nederland qua grootst aantal inschrijvingen voor Knarrenhof. Meerdere projecten zijn dan ook dringend nodig in Deventer, verdeeld over verschillende locaties in de stad. Gelukkig gaan ook steeds meer politieke partijen in Deventer het belang van dit soort woonvormen inzien waarmee niet alleen de senioren gediend zijn maar ook flinke besparingen voor de samenleving kunnen worden bereikt.

Hopelijk wil de Deventer zijn senioren niet nog langer laten praten en wachten en voortvarend tot stappen overgaan. Onze hoop is op de lokale politiek en de gemeenteraad gevestigd!

Trekkersgroep Deventer:  Annelies, Arno, Betty, Brigitte, Els, Immeke, Inge, Jos en Betty, Karel, Margreet, Koos, Margot, Nol, Piet en Marieke,  Toon

Vorig artikelNegentien nieuwe COVID-19 besmettingen in de gemeente Deventer
Volgend artikel1 februari: Klimaatactie ‘Ogen op Deventer’