DEVENTER – In de huidige tijd is het een unicum om 50 jaar bij hetzelfde bedrijf te werken. Maar dat is wel wat Ferdinand de Beus doet. 50 jaar het gezicht van de oudste fotozaak van Nederland, Foto Hekkert.

Wat er allemaal niet veranderd is in 5 decennia in de fotografie. Van glasplaat naar kleinbeeld, van zwart -wit naar kleurenfoto. En nu de digitale fotografie. Fotografie leeft nog altijd en wordt niet vervangen door snelle smartphone plaatjes. Waar vroeger de hoogtepunten als geboorte en huwelijken werden vastgelegd wordt nu elk moment geklikt. Vakantiefoto op een rolletje van 12 of 36 was een hele onderneming. Pas na de vakantie wist je of de foto gelukt was.

Ferdinand kwam als jonge verkoper in dienst bij de oude heer Hekkert. Hij heeft op verschillende locaties zoals Keizerslanden, Olst, Boxbergerweg en de Brink gewerkt. Hij begon zelf in de winkel op de Brink. Omdat het pand aan de Gedempte gracht werd gesloopt voor bouw van de Stadsschouwburg. Ferdinand staat al 50 jaar klaar voor de service en de uitleg van alle soorten camera’s. Van Leica lens tot spiegelreflex.  Altijd enthousiast en een vakkundig antwoord en service. Van elke oude foto van Deventer weet hij wel waar het is.

Foto Hekkert is een begrip voor het maken van een pasfoto tot foto in Dickensstijl. Ferdinand heeft zijn stempel erop gedrukt. Jaren is hij ook eigenaar geweest, maar nu gaat hij afbouwen en van zijn pensioen genieten. Foto Hekkert gaat gewoon door helaas zonder Ferdinand.