In deze column deel ik interessante weetjes over het gehoor en beantwoord ik vragen van de lezers. Ik ben Michiel Blokzijl van Fonique Hoortechniek en vandaag geef ik antwoord op de vraag van Annemarie:

Helpt een hoortoestel bij tinnitus en hoé werkt dat hoortoestel dan?
U heeft er vast wel eens van gehoord: mensen die soms tot wanhoop worden gedreven door geluiden die ze continue horen, maar er eigenlijk niet zijn. Deze geluiden kunnen variëren van pieptonen, bromgeluiden, krassende geluiden tot een mengeling van deze geluiden. Mensen omschrijven straaljagers te horen, piepende treinwielen of een liedje dat zich constant herhaalt. Al deze varianten noemen we ‘oorsuizen’ of ‘tinnitus’. Er zijn meerdere ideeën over waar tinnitus door wordt veroorzaakt. Vaak gaat het gepaard met een relatief snel opgelopen gehoorverlies. Het komt dus vaak voor bij muzikanten of mensen die veel in lawaai hebben gewerkt, zonder gehoorbescherming. Vermoedelijk gaan de hersenen het snelle verlies van een bepaalde frequentie compenseren door deze toon zelf te genereren.

Tot op heden is er nog geen manier om tinnitus te laten verdwijnen. Wanneer er sprake is van hinderlijk oorsuizen, zijn er wel manieren om er beter mee om te kunnen gaan. Eén van die manieren is het dragen van een hoortoestel. Hiermee worden omgevingsgeluiden versterkt waardoor de aandacht van de tinnitus wordt afgeleid. Bij ernstigere gevallen kunnen we uit het hoortoestel een ruis laten horen die als het ware de tinnitus overstemt. Het wennen aan deze constante ruis van het hoortoestel is makkelijker dan het wennen aan de (soms variërende) tinnitus. Ondanks dat een hoortoestel tinnitus niet kan oplossen, helpt het in veel gevallen goed om met de tinnitus om te kunnen gaan.

Heeft u ook een vraag over (h)oren? Mail ze naar vragen@fonique.nl, we beantwoorden ze maandelijks in deze column.