zaterdag, 1 april 2023
FOTO: Bibliotheek Deventer

Wat kan je wél doen bij de Bibliotheek in Deventer

FOTO: Bibliotheek Deventer

DEVENTER – De bibliotheek kijkt uit naar het moment dat zij jullie weer met open armen mogen ontvangen in onze vestigingen. Voor nu hebben zij een lijst verzameld met tips waar je tijdens de lockdown nog wel gebruik van kan maken, want naast de Afhaalbieb is er bij de online bibliotheek van alles te doen.

Voor volwassenen 

Lezen:

De VerrassingstasVind je het fijn om te blijven lezen in deze gekke tijden? Maar weet je niet welk boek je wilt lenen? Bestel een verrassingstas! De tas wordt gevuld met boeken en andere materialen uit je favoriete genre. Elimineer de keuzestress en laat je door ons verrassen! De tas is hier te reserveren. 

De Afhaalbieb: Iedereen moet, zeker in deze tijd, gewoon boeken blijven lezen ter ontspanning. De bibliotheek snapt ook dat het soms spannend kan zijn om de deur uit te gaan. Wil je niet te lang in de bibliotheek zijn, dan raden zij je aan gebruik te maken van de Afhaalbieb. Daarmee reserveer je je boeken van tevoren. Zij laten het je weten als ze klaarliggen, zodat je ze direct mee kan nemen. Op deze pagina lees je er alles over. 

E-books: Via de online Bibliotheek heb je toegang tot zo’n 28.000 e-books. Je leent tot 10 e-books tegelijk die je kunt lezen op je telefoon, tablet, e-reader, pc of laptop. E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. Op de website van de online Bibliotheek vind je de uitleg video die je uitlegt hoe jij gebruik kan maken van e-books. Is het toch wat lastig? Dan kun je contact opnemen met de klantenservice, we helpen je graag verder!  Bekijk hier het aanbod van de online Bibliotheek. 

TijdschriftenBieb: Als lid van de Bibliotheek kan jij in De TijdschriftenBieb app 16 verschillende tijdschriften gratis lezen. Na het inloggen kun je de tijdschriften direct lezen of eerst een preview bekijken. Het tijdschrift op een ander moment offline lezen? Dat kan! Het is in de TijdschriftenBieb mogelijk om jouw favoriete tijdschrift te downloaden en te bewaren voor een later moment! Download de app hier. 

Delpher: In Delpher zijn ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar. De teksten komen uit collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen en worden regelmatig aangevuld. Ga naar de website van Delpher. 

Passend lezen: Passend lezen is lezen op jouw manier. Voor iedereen met een leesbeperking is er een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. Meer informatie over Passend lezen vind je hier. 

Luisteren:

Luisterboeken: In de App van de Online Bibliotheek vind je 3600 luisterboeken. Geniet altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone. Veel luisterplezier! Ga naar de website van de online Bibliotheek. 

Digitaal doen! 

Online Leesdate: Tot en met juni organiseert de Bieb iedere maand een online leesdate met een auteur! De activiteit is gratis en voor zowel leden als niet leden beschikbaar! In de aanloop tijd naar de leesdate lezen de lezers, veilig vanuit huis, maar toch samen met anderen het boek. Het boek bespreken de lezers vervolgens samen met de auteur tijdens de online leesdate! Op zondag 11 april wordt ‘Half’ van Haroon Ali besproken, op zondag 9 mei is Splinter Chabot te gast en wordt zijn debuut ‘Confettiregen’ besproken en op zondag 13 juni schuift Rinske Hillen aan en bespreken zij haar boek ‘Houtrot’. Doe jij mee? Alle informatie over leesdates is te vinden op deze pagina. 

Online cursussen: Vind jij het leuk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken? Als lid van de Bibliotheek kun je nu ruim 160 online cursussen volgen via Soofos en GoodHabitz. Gratis, op het moment dat het jou uitkomt. Alles over de online cursussen is lees je hier. 

LiteRom: Grootste verzameling artikelen en recensies over Nederlandstalige literatuur, gewoon thuis vanaf je bank! De LiteRom bevat recensies van boeken en artikelen over schrijvers die zijn gepubliceerd in Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen. Ga naar de website van LiteRom. 

Oefenen.nl: De website Oefenen.nl is dé plek waar je als (jong)volwassenen kunt oefenen in het verbeteren van basiskennis en vaardigheden zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden. Maar ook omgaan met geld, opvoeding en gezondheid. Individueel en in je eigen gewenste tempo. Ga naar oefenen.nl. 

Theorie Rijbewijs: Met het ‘Oefenprogramma theorie-rijbewijs’ kun je jouw kans op slagen vergroten. Je kunt thuis gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt. Ga naar Theorie.nl. 

Voor de jeugd 

Het online aanbod van de Bibliotheek voor de jeugd is groot. Wist jij dat een lidmaatschap tot 18 jaar gratis is en deze makkelijk online kan afsluiten, je krijgt zo snel mogelijk je pasnummer en inloggegevens doorgestuurd en zo kun je super snel gebruik maken van alle diensten van de Bibliotheek! 

Om te lezen:

Boekentips van de Biebdokter: Wil je jouw kind helpen met het uitzoeken van een boek? Vanaf nu kunnen kinderen èn hun ouders met vragen over kinderboeken terecht bij het telefonisch spreekuur van de “Biebdokter” een jeugdspecialist van de Bibliotheek Deventer met heel veel kennis over kinderboeken. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. Alle informatie over het spreekuur is hier te vinden. 

De VerrassingstasVind je het fijn om te blijven lezen in deze gekke tijden? Maar weet je niet welk boek je wilt lenen? Bestel een verrassingstas! De tas wordt gevuld met boeken en andere materialen uit je favoriete genre. Elimineer de keuzestress en laat je door ons verrassen! De tas is hier te reserveren. 

De Afhaalbieb: Iedereen moet, zeker in deze tijd, gewoon boeken blijven lezen ter ontspanning. De bibliotheek snapt ook dat het soms spannend kan zijn om de deur uit te gaan. Wil je niet te lang in de bibliotheek zijn, dan raden zij je aan gebruik te maken van de Afhaalbieb. Daarmee reserveer je je boeken van tevoren. U krijgt een bericht als uw bestelling klaarligt, zodat je ze direct mee kan nemen. Op deze pagina lees je er alles over. 

E-books: Er zijn ook e-books beschikbaar voor de jeugd en jongvolwassenen. Je kunt er ook lezen voor de Lijst. Alle e-books vind je hier. 

De Digitale Voorleestas: Lees mee uit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek. 2-6 jaar. De Digitale Voorleestas vind je hier. 

Jeugd Uittrekselbank: Bekijk en gebruik als lid van de Bibliotheek de uittreksel databank voor jongeren. De databank bevat meer dan 700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse jeugdliteratuur. Ga naar de Jeugd Uittrekselbank. 

Kijken en luisteren: 

BereslimmeBoeken: Bereslimme Boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken. Deze interactieve films stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Maar ze zijn ook gewoon leuk, want kinderen beleven veel plezier aan de bewegende beelden, de muziek en de geluidseffecten. Hoe jij gebruik kan maken van Bereslimmeboeken lees je hier. 

Voorleeshoek: Voorleesfilmpjes vind je ook in de Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar. Meer informatie is te vinden op deze pagina 

De waanzinnige podcast: Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken. Ga naar de waanzinnige podcast. 

Apps en spellen:

De Jeugdbibliotheek:  Op jeugdbibliotheek.nl vind je leuke boeken en handige informatie. Voor thuis én op school. 

Yoleo: Met je bibliotheekabonnement kun je gratis gebruikmaken van Yoleo. Yoleo is online “karaokelezen”: de tekst wordt getoond én voorgelezen. Zo wordt lezen een stuk makkelijker! Bovendien heb je via Yoleo keuze uit heel veel online boeken. Ga naar de website van Yoleo. 

error: Content is protected !!