DEVENTER – Deze week waren de kinderen van basisschool De Kleine Planeet aan de Smyrnastraat in Deventer druk in de weer met mos, takken, zand, boomschors, bloemen en kruiden. Samen met ontwerpster en hovenier Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder maakten ze maquettes van hun ideale schoolplein. Rodenburg zal met de ideeën een ontwerp maken voor een ‘klimaatproof’ en natuurlijk schoolplein.

Maquettes maken in het zand
Een boomhut, een schommel, een tunnel, een heuvel, een bloementuintje: de kinderen verzinnen van alles. In de klas hebben ze filmpjes gekeken van natuurlijke schoolpleinen en ze zijn heel enthousiast geworden. In een simpele doos met zand proberen ze met dennenappels, bloemen, stokken en allerlei andere materialen hun ideeën vorm te geven. Rodenburg: “Door in zand te werken, kunnen de kinderen ook heuvels en bijvoorbeeld vijvers maken. Ze bouwen de prachtigste dingen en komen met zo veel leuke ideeën. Zelfs de kleuters kunnen dit al en vinden het geweldig om te doen.” Het is voor de kinderen heel leerzaam om betrokken te zijn bij het ontwerpen van hun eigen schoolplein. Zo wordt het plein ook een beetje van hen zelf en zorgen ze er later goed voor.

Een groen schoolplein
Het schoolplein van basisschool De Kleine Planeet aan de Smyrnastraat is nu nog één grijze tegelvlakte. Daar gaat verandering in komen. In de winter van 2021/2022 hoopt de school de tegels er uit te halen en er bomen, struiken, bloemen, heuvels en nog veel meer voor in de plaats te zetten. “Het idee is dat kinderen hier straks op allerlei verschillende manieren kunnen spelen en leren”, zegt Karien Dommerholt, één van de betrokken ouders. “Klimmen, klauteren, rennen, maar ook bloemen plukken en ondertussen genieten van de natuur om hen heen.”

Klimaatproof
Behalve natuur zijn ook klimaatbestendigheid en wateropvang een thema. “We gaan het regenwater dat op het dak van het schoolgebouw valt straks opvangen op het schoolplein, bijvoorbeeld in een wadi. Ook willen we heel graag een waterpomp plaatsen. Zo hebben we ook in droge jaren voldoende water om mee te spelen en om de planten en vogels water te geven. Daar leren de kinderen ook weer van, alles wat leeft heeft immers behoefte aan schoon water. We hopen hiervoor van de gemeente Deventer en het Waterschap Drents Overijsselse Delta een subsidie te krijgen.” aldus Dommerholt. De provincie Overijssel gaf eerder al een ruime subsidie voor de plannen.

Het ontwerp moet eind mei klaar zijn, in het najaar zal als alles voorspoedig verloopt de schop in de grond gaan.