DEVENTER – Vorig jaar zou in heel Nederland 75 jaar bevrijding worden gevierd, maar door de uitbraak van corona konden veel herdenkingsactiviteiten geen doorgang vinden. In Deventer werd toen door het breiteam “Voorstad verbindt” een herdenkingsbreiwerk gemaakt, dat te zien is geweest in Museum de Waag.

Op 10 april 2021 is het 76 jaar geleden dat Deventer bevrijd werd en weer kunnen er geen herdenkingsactiviteiten plaatsvinden. Voorstad Verbindt en werkgroep Struikelstenen Deventer hebben daarom het initiatief genomen het genoemde breiwerk opnieuw tentoon te stellen. Dit zal gebeuren in huizen van verzetsstrijders en Joodse inwoners die slachtoffer zijn geworden van de Duitse bezetters.

Op ruim twintig adressen staat het breiwerk met een beknopte toelichting telkens twee dagen voor de ramen. Op 9 april heeft wijkwethouder Frits Rorink namens de Gemeente Deventer het breiwerk symbolisch in ontvangst genomen. Hiermee werd de aftrap gegeven voor een herdenkingstour langs de betreffende adressen die tot 18 mei duurt.

Op 10 april was het breiwerk voor het eerst te zien aan de Diepenveenseweg 90 in Deventer. Belangstellenden kunnen hierna het breiwerk op verschillende adressen in de wijk ‘bewonderen’.

Op www.struikelstenen-deventer.nl  is een overzicht van de data en adressen te vinden. Na afloop van de tentoonstelling komt het breiwerk in bezit van de Gemeente Deventer.