zaterdag, 4 februari 2023

Etty Hillesum Centrum in Deventer 25 jaar aktief

DEVENTER – Het Etty Hillesum centrum in Deventer bestaat 25 jaar! Dat viert men met de uitgave van een kaarten set met citaten van Etty en met een online event op 5 mei.

Vanaf het begin was duidelijk dat het EHC niet alleen om herinnering, herdenken zou gaan maar dat het actief wilde zijn in het heden. Geen nostalgie, maar laten zien wat er kan gebeuren als je niet waakzaam bent voor hedendaags racisme, antisemitisme en vreemdelingenhaat. Het Meldpunt discriminatie Deventer is bijna 10 jaar geleden ondergebracht bij het EHC.  Eens te meer geldt dat we van Etty kunnen leren hoe om te gaan met verschillen en diversiteit. Onder de meest zware omstandigheden van onze recente geschiedenis schrijft zij hoe belangrijk het is elkaar als mens te blijven zien en liefdevol te zijn in plaats van haatdragend. 

Afgelopen jaar is de vaste tentoonstelling vernieuwd. Etty inspireert- beter samen leven verbindt de teksten van Etty met actualiteiten en laat de geschiedenis van de Deventer Joden zien. Jaarlijks bezoeken alle brugklassen en tweede klassen van het Etty Hillesum lyceum het centrum voor educatie over Etty en over haar boodschap. Voor basisscholen zijn er lessen over identiteit, anders zijn en de foto uit 1942. Het meldpunt discriminatie Deventer is actief en werkt wekelijks met leerlingen van Aventus aan een project rond diversiteit en inclusie. Ieder jaar wordt Open Joodse huizen georganiseerd, struikelstenen gelegd. Er zijn tentoonstellingen en lezingen over actuele onderwerpen, filosofiecursussen en een leeskring waarin het werk van Etty wordt besproken. Individuele bezoekers en groepen zijn weer welkom zodra dat kan.  

Wat begon in het najaar van 1994 met een oproep van het Deventer College van burgemeester en wethouders aan de inwoners van Deventer om ideeën aan te leveren voor de Bevrijdingsdag van 1995 is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken centrum in Deventer.  

Op 5 mei om 19.30 organiseert het EHC een online event. Deelnemen? Mail naar administratie@ettyhillesumcentrum.nl  De kaarten set is te koop via www.ettyhillesumcentrum.nl vanaf eind mei. En wanneer het centrum weer open kan zijn, op zaterdag en zondag tussen 13.00-16.00 uur.  

error: Content is protected !!