DEVENTER – Burgemeester en wethouders willen het mogelijk maken de Zomerkermis eenmalig naar de herfstvakantie te verplaatsen op het evenemententerrein aan de Roland Holstlaan. Het college wil zo kermisexploitanten en liefhebbers van de kermis tegemoet komen.

Het is begin juni nog niet mogelijk om de Zomerkermis te organiseren. Tot 5 mei mag de gemeente geen evenementenvergunningen behandelen en een evenement als de Zomerkermis vraagt veel voorbereidingstijd.

Hart ophalen

Wethouder Thomas Walder: “Dit is het tweede jaar waarin de Zomerkermis niet door kan gaan door de coronacrisis.  Dit is een zware tijd voor kermisexploitanten. Door de kermis te verplaatsen naar de herfstvakantie willen we ervoor zorgen dat zij alsnog aan het werk kunnen en kermisliefhebbers alsnog hun hart op kunnen halen.”

Geen pacht

Deventer ondersteunt kermisexploitanten op verschillende manieren. Zo zijn de vergunningen voor oliebollenstandplaatsen verlengd, om extra inkomsten te genereren. Voor de najaarskermis hoeven ondernemers geen pacht te betalen. Alleen de werkelijke kosten die de gemeente maakt worden aan hen doorberekend.

Voorrang

Exploitanten die op de paas- en Zomerkermis van 2020 zouden staan krijgen voorrang voor een plaatsje op deze najaarskermis. Als dat een onvoldoende gevarieerde bezetting van de kermis oplevert, wordt er landelijk geworven.