DEVENTER – Vanavond is het debat over de mogelijke sloop van de Panta Rhei Ateliers in Deventer. Uiteraard proberen Ze dit met man en macht te voorkomen.

Graag nodigen de kunstenaars u uit voor Het Van Heten Debat: een openbaar gesprek naar aanleiding van het ontwikkelperspectief Van Heten locatie. In verband met de corona-maatregelen is het helaas niet mogelijk het gesprek op locatie bij te wonen.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 11 mei (van 20.00 uur – 21.00 uur) vanuit de Panta Rhei in De Van Hetenstraat 59 in Deventer en is voor u via een live stream te volgen via de volgende link  https://youtu.be/wTLOQGQQp3s

Aanleiding voor de bijeenkomst zijn de plannen voor de omgeving Van Hetenstraat, waar volgens het ontwikkelperspectief van de gemeente Deventer een aantal door zeer diverse groepen gebruikte schoolgebouwen plaats moeten maken voor woningen. Een van die scholen is de Panta Rhei aan de Van Hetenstraat 59 waar op dit moment 27 kunstenaars hun atelier hebben.

Onder voorzitterschap van Johan Bunt gaan Carlo Verhaar (wethouder cultuur) en Mieke Conijn (directeur Kunstenlab ), Ellen Schild (architect) en Peter Dekker ( lid provinciale commissie Heemschut), Joke Hofman ( directeur Woonbedrijf ieder1) en Henk Snel (stedenbouwkundige) en Astrid van Loo (fotograaf) in drie rondes in gesprek.  De vraag is hoe behoud van de Panta Rhei bij kan dragen aan een levendig en diverse stadswijk met betrokken bewoners en een bloeiend kunstenaarsklimaat in Deventer.

Programma:

Atelier- en kunstenaarsbeleid
Carlo Verhaar en Mieke Conijn in gesprek over het belang van atelierbeleid voor het culturele leven in de stad en een rijk en gevarieerd kunstklimaat. Uitgangspunt: kunstenaars kunnen niet zonder ateliers. Een stad kan niet zonder kunstenaars.

Weesgebouwen en stedelijk erfgoed
Ellen Schild en Peter Dekker over het cultuur-historisch belang van de Panta Rhei en de mogelijkheden die de Panta Rhei biedt als een van de laatste panden in de stad voor divers cultureel gebruik. Uitgangspunten: behoud van het pand met zijn culturele functies versterkt de wijk. Ook naoorlogse bouw dient gekoesterd te worden.

Kwaliteit van de woon- en leefomgeving
Henk Snel en Joke Hofman over de mogelijkheden van de Panta Rhei als startpunt voor ontwikkeling van een wijk met diversiteit en karakter en deelname van bewoners aan wijkontwikkeling. Uitgangspunt: herontwikkeling van een locatie vraagt om meer dan bouw van woningen.

Wij hopen dat u op dinsdag 11 mei om 20.00 uur de live-stream van het gesprek zult volgen. Ook na afloop is het debat via deze link nog terug te kijken.